50 нюанса сиво насажда сексистки нагласи у жените
50 нюанса сиво насажда сексистки нагласи у жените / Форум Филм България

Млади жени, които са чели еротичния роман "Петдесет нюанса сиво" от ЕЛ Джеймс, са предразположени към сексистко поведение, съобщи в. "Гардиън", позовавайки се на ново изследване.

Учени от университетите на Охайо и Мичиган проведоха проучване за връзката между прочита на книгата и сексистките нагласи. Резултатите сочат, че жените, които са чели романа, имат по-високи нива на "двустранен, доброжелателен и враждебен сексизъм". Доброжелателният сексизъм се определя с вярването, че жената трябва да бъде ценена и защитавана от мъжа, докато враждебният сексизъм представя негативната, обективизираща гледна точка.

Критиците "разкъсаха" новия роман от поредицата "50 нюанса сиво"

В изследването участвали 747 студентки на възраст между 18 и 24 години, на които били предложени за оценка 22 твърдения - 11, изразяващи враждебен сексизъм, и други 11, изразяващи доброжелателен сексизъм. 61% от участниците отговорили, че не са чели книгата, а 46,2% от онези, които я прочели, отбелязали, че са я харесали.

Дакота Джонсън за горещите секс сцени в „50 нюанса сиво" (ВИДЕО)

Учените заключили, че жените, които са прочели дори само първата книга от трилогията, имат "по-силни двустранни, враждебни и доброжелателни сексистки нагласи" от студентките, които не са посягали към еротичния бестселър. Авторите на изследването вярват, че книги като "Петдесет нюанса сиво" би трябвало да пробуждат дискусии за традиционната интерпретация на половете в медиите.

Източник: БТА