50 години след полета на кучето Лайка в космоса
50 години след полета на кучето Лайка в космоса / netinfo

Днес се навършват 50 години от изпращането на първото живо същество в космоса - кучето Лайка. Мисията проправя пътя за първия полет на човек в космоса. И тя, подобно на други моменти от съветската космическа програма, остава обвита в мистерия чак до разпадането на СССР, съобщава Асошиейтед прес.

Сателитът, на борда на който лети кучето, е построен за по-малко от месец в най-бързо подготвената космическа мисия. Развълнуван от международния отзвук за изстрелването на "Спутник 1" на 4 октомври 1957 г., тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов нарежда на бащата на съветската космическа програма Сергей Корольов да измисли "нещо ново", за да бъде отбелязана годишнината от Октомврийската революция на 7 ноември.

Невъзможно било да се построи изцяло нов космически кораб, а нямало смисъл да се повтаря изстрелването на Спутник 1, построен за по-малко от три месеца. Затова, когато някой предлага да изпратят куче в орбита, Корольов прегръща идеята.

Тогава все още не е известно нищо за въздействието на космическите полети върху живите същества. Учените използват бездомни мелези за опити при суборбитални полети, като смятат, че те по-бързо могат да се адаптират към тежки условия.

Твърди се, че Лайка е избрана заради добрия й външен вид - все пак първото съветско същество в космоса е трябвало да бъде фотогенично.

Построяването на сателит за един месец е невъзможно по днешните стандарти въпреки компютрите и апаратурата, с която разполагаме, споделя бившият космически инженер Георгий Гречко.

Екипът на Корольов обаче успява, но няма възможност да построи кораб за връщане, нито пък надеждна животоподдържаща система за толкова кратко време.

Според официалните доклади на СССР Лайка е била подложена на евтаназия седмица след връщането си. Мисията й предизвиква вълна от протести на защитници на животните на Запад.

При достигане на околоземна орбита пулсът и кръвното налягане на Лайка са били в норма. Макар да е предвидена евтаназия, вече се знае, че тя умира след няколко часа в орбита заради прегряването на кабината.

Няколко други кучета умират, преди Белка и Стрелка през август 1960 г. да станат първите живи същества, завърнали се благополучно на Земята. Около година по-късно - на 12 април 1961 г., Юрий Гагарин става първият човек в историята, летял в космоса с "Восток 1".

Твърди се, че Гагарин обичал да се шегува по този повод с думите: "Все още не мога да разбера дали съм първият човек или последното куче в космоса."