/ Istock
"За жената има две важни неща: Какво да облече и какво да сготви". Това е реклама от 1950-те. По онова време мъжът носи парите в семейството, а от жената се иска само да е с изрядна прическа и елегантна рокля, пише Deutsche Welle.

Проучване на Института за изследване на пазара и общественото мнение ipsos показва, че 60 на сто от мъжете в Германия смятат, че еманципацията е постигнала достатъчно. Докато само 38 на сто от жените споделят това мнение.

Равните права за мъже и жени в партньорството, на работното място и в обществото са нещо, за което се води борба от години. Но има и още доста път, който трябва да се извърви. Особено сред по-младите хора напоследък се забелязва една нова тенденция – връщане към традиционното разпределение на ролите в семейството и обществото, пише АРД. Тази тенденция си личи и в интернет.

Традиционните съпруги

В социалните мрежи ТикТок и Инстаграм трендът се разпространява под наименованието (от английски, съкратено за traditional wives - традиционни съпруги). Една от тези инфлуенсърки е Каролина Толстик с псевдонима Малишка. 27-годишната бивша учителка от няколко години живее с приятели си на остров Майорка и се описва като “момиче, което се грижи за мъжа и дома си“.

Младата жена обаче се определя като феминистка, пише АРД. По думите ѝ всеки трябва да може да живее живота си както пожелае - например да е домакиня като нея. “Разбира се, че е дразнещо, когато си имал тежък ден, стоял си в офиса осем часа, карал си до вкъщи в дъжда, а после виждаш някой в интернет, който си стои на слънце в двора или пече торта и казва, че ежедневието му е прекрасно”, казва Толстик.

Докато тя се представя като модерна млада жена, много други инфлуенсърки, които следват тази мода, приличат повече на героини от черно-бял филм, пише АРД. Голяма част от профилите са на жени от САЩ, които често са силно религиозни и смятат, че разделението на ролите в семейството е предопределено от Господа. За разлика от хората, които участват в средновековни възстановки например, тези жени следват подобен маниер постоянно – през целия си живот.

Завръщане към антифеминизма

Експертката по социални медии Тереза Брюкнер се отнася с голям скептицизъм към тази нова тенденции. “Виждаме завръщане към антифеминизма”, казва Брюкнер пред АРД. Според нея зад тази тенденция се крие определен светоглед и идеология. Особено в САЩ тези идеи обичайно се свързват с крайнодесните - това изобщо не е безобидно, обяснява Брюкнер.

„Тези кръгове се опитват да налагат архаични патриархални структури и разбирането, че жените са по-малко ценни от мъжете, което да оправдае подчиненото им положение“, казва експертката.

Една потребителка в интернет например обяснява в профила си, че ако съпругът ѝ е казал ‘не’, той несъмнено е имал причина за отказа. “Допълнително обсъждане и мрънкане от моя страна не само ще е неуважително, но и ще доведе до липса на доверие в брака ни. Съпругът ми е авторитетът и последната дума е негова”, казва жената.

Моделът на т.нар. “традиционни съпруги” включва и пълна финансова зависимост от мъжа. Някои жени дори изразяват недоволство от “мъже, които искат жената да работи” - в техните разбирания това е “бягане от отговорност”.

Истински ли е образът на красивата нова домакиня

Повечето такива профили в мрежата показват не само щастливи семейства, но и просторни къщи, големи градини, морави, животни. Експертката по социални медии Брюкнер задава въпроса как се финансира всичко това.

Каролина Толстик не крие, че тя не е финансово зависима от партньора си. Всъщност тя изкарва пари от работата си като инфлуенсърка, също както и много от другите “традиционни съпруги” в социалните мрежи. Работата на Толстик на инфлуенсърка всъщност влиза в противоречие с модела на „образцова съпруга”, който тя рекламира в социалните мрежи. Тя обаче оправдава този дисонанс с аргумента, че въпросната информация нямало да е интересна за последователките ѝ в интернет.
Не е изключено, обаче, тъкмо тази информация да демистифицира малко образа на красивата нова домакиня.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle