Великобритания през 2007 г. - класово разделение и липса на социална мобилност
Великобритания през 2007 г. - класово разделение и липса на социална мобилност / netinfo

Десетгодишното управление на лейбъристите не е успяло да създаде безкласово общество, показва допитване на института Ай Си Ем, публикувано днес в. "Гардиън".

Великобритания остава държава на класовото разделение, а преобладаващата част от хората са убедени, че социалният им статус предопределя начина, по който ги възприемат.

Осемдесет и девет процента от участниците в сондажа са на мнение, че хората все още биват преценявани според класовата им принадлежност, като почти половината смятат, че този признак е от "голямо значение". Едва 8 процента мислят, че класата изобщо не е важна за преценката за човека.

Най-бедните слоеве на обществото най-добре познават влиянието на фактора "класа" - 55 на сто от тях твърдят, че именно класовата им принадлежност, а не способностите им са определящи за отношението към тях.

На тазгодишната конференция на Лейбъристката партия водачът й Гордън Браун заяви, че "безкласовото общество не е лозунг, във Великобритания то би могло да стане действителност". Но дори родените през 80-те години на 20-ти век (поколението на Тачър, при което, както се предполага, определящи за статуса на човек са качествата му), изглежда се съмняват - 90 на сто от анкетираните на възраст 18-24 години казват, че хората се оценяват според класовата принадлежност.

Проучването показва също, че след 10-годишно управление на лейбъристите, социалните промени във Великобритания са почти незабележими. Въпреки колапсът на промишлената заетост, работническата класа неизменно преобладава. При допитване през 1998 г. 55 на сто от запитаните са се поставили в категорията работническа класа. Сега те са 53 на сто.

Седемдесет процента от родените в работническо семейство твърдят, че те също са представители на работническата класа. Само една пета от тях смятат, че са станали част от средната класа.

Въпреки огромните икономически промени и усилията на правителството да изгради т.нар. общество на възможностите, онези, които възприемат себе си като средна класа, остават малцинство. През 1998 г. 41 на сто от запитаните са отговорили, че са членове на средната класа. Процентът днес е същият.

Колкото до висшата класа, такава почти не съществува. Само 2 процента от анкетираните са казали, че са част от нея.

Допитването рисува картина на разделение на страната според социалния манталитет и възможностите в живота, като 47 на сто от жителите на Югоизточна Англия се смятат за средна класа, в сравнение с 39 на сто на север и 35 процента в Уелс и западните райони.

Северна Англия си остава районът с преобладаваща работническа класа - 57 на сто от запитаните твърдят, че попадат в тази социална група.

Шотландците проявяват точно такова класово мислене, каквото и англичаните. Почти половината от запитаните посочват, че класата е важна за възприемането от околните, а 47 на сто се смятат за хора от средната класа.

Социалната промяна се извършва бавно. Средната класа се е увеличила: макар 41 на сто от хората да се причисляват към нея, само 32 на сто от родители им са били нейни представители. През 1998 г. 69 процента от хората са смятали, че родителите им са от работническата класа, а сега само 63 на сто твърдят това, като 53 процента разглеждат себе си като работническа класа.

Класовият подход до голяма степен е надживял икономическата промяна, което говори, че хората все още се преценяват по-скоро въз основа на произхода им, отколкото по това колко печелят, заключава всекидневникът.