Уругвайският експеримент с дрогите
Уругвайският експеримент с дрогите / снимка: Guliver/Getty Images

Уругвай гласува закон, който легализира отглеждането и продажбата на марихуана. Държавата поема бизнеса в свои ръце и това е стъпка в правилната посока, отбелязва в коментара си Марк Кох.

Уругвай всъщност прави нещо, което звучи логично. Държавата контролира и поема отглеждането и продажбите на марихуана. Наркотикът ще се продава в аптеките на регистрирани клиенти по твърдо установени държавни цени, които се обичайни за пазара. Нито една държава в света не отива толкова далеч в легализирането на дрогите.

Според либералното списание "Економист", целият свят можел да спечели от този ход на уругвайския президент Хосе Мухика. Тъй като няма съмнение - войната срещу наркотиците и наркокартелите отдавна е загубена. А това е война, която коства живота на хиляди хора, особено в Латинска Америка; война, която парализира цели региони и струва милиони. Годишният оборот от търговията с наркотици възлиза на 320 милиарда долара. И когато ситуацията на някой пазар се влоши или той изгуби своята привлекателност, търговците просто си намират нови полета за изява.

Така нарокдилърите стигат и до Уругвай, който от години насам е залят с евтиния наркотик "Пако" - остатъчен продукт от производството на кокаин. Присъствието на дилърите "вдъхновява" и местните банди, които обичайно се занимават с проституция и дребна престъпност. Законът на уругвайския президент ще засегне именно тези групировки, изземайки търговията с наркотици от ръцете им.

Няма експерименти без рискове

Уругвайският експеримент е свързан с някои рискове. Никой не знае дали наркокартелите няма да наложат дъмпингови цени и да подбият пазара на "държавните" наркотици. Освен това съществува опасността търговците да преминат на твърди дроги. Правителството иска да предотврати това развитие чрез превенция и здравни консултации, които ще финансира с приходите от легализираната марихуана.

ООН пък обвинява Уругвай, че нарушава съществуващите договори и Конвенцията за упойващите вещества. Но ако досега нито договорите, нито конвенцията са успяли да помогнат в борбата срещу черния пазар, уругвайският експеримент може и да успее, ако създаде по-големи капацитети за борба срещу организираната престъпност, вместо да вкарва в затвора всеки дребен потребител на марихуана.

Прецедент от световен мащаб

При това не става дума за омаловажаване на проблема с наркотиците - никой не оспорва, че консумацията на марихуана е опасна за здравето на младите хора. Но и забраните не са решение на проблема с престъпността, както показва опитът, от който Уругвай очевидно си е извадил поука.

За президента Хосе Мухика това е вече втори експеримент, насочен към увеличаването на обществените свободи. С първия той разреши хомосексуалните бракове в силно католическата стрна, а и сегашният му проект е не по-малко революционен. Ако проектът се провали, това ще бъде и краят на Мухика като политик. Ако обаче успее - може да промени света, макар и малко. Междувременно уругвайският президент вече е предложен за Нобелова награда за мир.