Упорит лидер на пътя на демокрацията в Мианма
Упорит лидер на пътя на демокрацията в Мианма / Снимки: БГНЕС

Старият войник, който днес е начело на Мианма, е наричан Булдога - и с основание.

Хилядите демонстранти, настояващи за демокрация, може и да са готови да се жертват по улиците, но шансовете им за успех са малки, освен ако те или други сили успеят да отстранят този генерал - с провиснали бузи и с мания за величие. Днес той на практика има абсолютна власт в Мианма.

Генерал Тан Шве не показва, че е склонен да се махне от ръководния пост в управляващата хунта, да направи компромис с протестиращите или да се вслуша в международните призиви за реформа в Мианма, известна още като Бирма.

След като три дни отбягваше специалния пратеник на ООН Ибрахим Гамбари, Тан Шве най-накрая се срещна с него в четвъртък. Това стана чак след като неговият външен министър заяви пред ООН, че промените "не може да бъде наложени отвън".

"Съдбата на Бирма е тясно свързана с Тан Шве, чиято маниакалност, ксенофобия и податливост на суеверия не вещаят нищо добро на страна, която трябва да влезе в двадесет и първия век и в международната общност на демократичните държави", пише "Иравади", тайландско новинарско списание, което поддържа рубрика, посветена на Тан Шве.

Въпреки че не секват спекулациите, че сред висшите военни има съперничество, Тан Шве има почти пълен контрол върху една от най-големите армии с численост от 400 000 души. Нейните войници насочиха оръжията си срещу студенти, нанесоха жестоки побои на будистки монаси и откараха хиляди в неизвестни лагери.

74-годишният лидер на хунтата не направи публични изявления по време на кризата, усамоти се в своята отдалечена, подобна на бункер столица и филтрираше новините за демонстрациите, както и тези, идващи от чужбина през тясната призма на над половинвековната си военна служба.

"Докато той е на върха, нещата вероятно няма да се променят. Той е много, много упорит и смята, че проблемът не е в неговия Съвет, а в демонстрантите," казва Доналд М. Сийкинс, стипендиант от Мианма в университета Мейо, Япония.

Найпидау (или Кралският град) е новата столица, в дълбоката провинция, построена по нареждане на Тан Шве - ексцентрично решение, което говори за кралски претенции.

Носят се много, макар и непотвърдени приказки за представителния и накичен с медали Тан Шве, който се държал като крал. И за дъщерите му, които раздавали заповеди на генералите да се отнасят с тях като с кралски особи. Дипломати казват, че членове на неговото семейство, може би самият Тан Шве, са въвлечени в корупционни сделки с богати бизнесмени - обичайна практика сред военният елит. Носят се също слухове, че получава пристъпи на гняв само при споменаване на името на Аун Сан Су Чжи, задържаната лидерка на опозицията, която по света се превърна в символ на борбата за демокрация в Бирма.

Един от редките случаи да се надникне в живота му се появи миналата година. Появи се видеозапис за екстравагантната сватба на една от неговите дъщери. Това подсили дълбоко вкоренената омраза на населението към военните в една от най-бедните страни в света. Видеото показва дъщеря му Тандар Шве, с зашеметяващи бижута с диаманти и екстравагантни дрехи. Виждат се и обикновено мрачните членове на хунтата, седнали на позлатени столове и наслаждаващи се на пететажна торта и шампанско. Според "Иравади" сватбата е струвала 300 000 щатски долара, а подаръци на младоженците били на стойност 50 милиона щатски долара.

Ранните години на Тан Шве съвсем не са толкова бляскави. Роден в централната част на страната по време на британското колониално управление, той не завършва средно образование и работи като пощенски служител. На двайсет години влиза в армията. За обикновените хора в Мианма не е рядкост да не завършат гимназия. Но сред елита има много високо образовани хора, с университетски дипломи и научни степени.

Младият офицер служи известно време в подразделение, което се занимава с психологическа война. През 1962 година помага на генерал Не Вин да подготви преврата срещу демократичното правителство, довел до налагането на постоянен военен контрол в продължение на 45 години.

След като се издига в йерархията, той е назначен на служба в граничните райони, където правителството води жестока кампания срещу бунтовници от етническите малцинства, продължаваща и днес.

Създава си репутация на затворен хардлайнер, а впоследствие и на ловък политически манипулатор, който се доверява на малцина и не търпи съперници. За да си осигури лоялността на офицерския корпус, той заповядва заплатите на батальонните командири да се повишат десетократно.

През 1992 година, четири години след като военните разстрелват хиляди демонстранти при потушаване на продемократичното въстание, Тан Шве става председател на Държавен съвет за мир и развитие, дванайсетчленния орган, управляващ страната. Когато шефът на разузнаването Хин Нюнт започва да придобива голяма власт, през 2004 година Тан Шве го поставя под домашен арест, а хиляди негови последователи са подложени на гонения и хвърлени в затвора. Хин Нюнт е сравнително отстъпчив и изтънчен човек, започнал диалог със Сун Чжи. Някои свързваха с него надеждите си за поне някаква промяна в Мианма.

"Срещал съм се три пъти с генерал Тан Шве и го намирам за силен човек, с голяма власт и доста самоуверен", казва бившият главнокомандващ армията на Тайланд генерал Сонтхи Боняратглин. "Той е убеден, че върши най-доброто за своята страна, затова смятам, че ще бъде трудно да се промени нещо в Мианма, въпреки целия този натиск".

Говори се за два сценария за изход от ситуацията: един от неговите съперници, вероятно вторият човек в хунтата, генерал Мон Ай, ще го свали от власт или че природата ще си каже думата. Тан Шве страда от високо кръвно, диабет и вероятно рак на червата. (БТА)