Турско робство или съжителство - кой е правилният термин според вас
Турско робство или съжителство - кой е правилният термин според вас / снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката предложи "съвместно съжителство" като коректна формулировка на 500-те години турско робство. В новите учебни планове по история се предвижда издателите с пълна свобода да подбират термините, с които да определят дали е имало турско робство или съжителство.

Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание

Идеята предизвика бурни спорове в социалната мрежа, както и сред експертите.

Историкът проф. Искра Баева заяви в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия, че за първи път чува термина „съжителство", използван за това време: „Много е странен. Напомня ми на началото на 1990-те година, когато се появи терминът „турско присъствие". Още тогава беше измислен не от професионални историци, а от депутатите от ДПС".

Турско робство или съжителство?

По думите на професор Баева приетите термини са „господство", „владичество", „робство".

От своя страна главен асистент Владимир Станев от катедра „Нова българска история" към Софийския университет коментира, че самата дума „съжителство" не е подходяща.

Нов прочит: Турското робство не било владичество, а само съжителство

Според експерта по история към Министерство на образованието Радостина Николова в програмата не се влагат определения, а издателите на учебниците сами ще решават дали да използват понятията "владичество" или "робство". По думите й характеристиката на тази политическа система ще я даде науката: „В историческото пространство, мисля, че отдавна затворихме един спор - присъствие, робство и така нататък. И се наложи един термин, който се използва - владичество".

93,2% от читателите на Dariknews.bg смятат, че правилният термин е турско робство. Това сочат резултатите от анкета, публикувана на сайта. 6,38% са на мнение , че е правилно да се използва определението „съвместно съжителство", а 0,4% от потребителите не заемат страна в спора.

Анкетата по темата „Турско робство или съжителство - кой е правилният термин" предизвика и дискусия на страницата ни в социалната мрежа Facebook.

Ето и някои от по-интересните коментари, публикуваме ги без редакторска намеса:

Не е робство в смисълът на робството на негрите в САЩ. Не е съжителство защото нашите не са имали равни права. Наименованието пък гяур, човек без своя история е свидетелство за геноцит или поне целенасочено промиване на мисленето на цял един етнос. Кръвният данък (девширме), при които се събиране на християнски момчета от Османската империя , които са използвани в еничарския корпус по съвременно разбиране може да се смята за престъпление срещу човечеството.

Смятам че темата е друга и е редно да се пише само по нея,а именно как така уж мирно си съжителстваме , а я наричаме Освободителна война НИЕ,а не Турция или Русия?От какво ни освобождават от съжителство ли.от наеми и такси ли или от коления .и кръвни данъци?

Фактите са жестоко поробване,клане и геноцид 500 години към българите от страна на турците.Трябва да ни платят обезщетение и да се прекъсне всеки натиск от тяхна страна към страната ни.Предателите да се изолират и осъждат до живот.

Очевидно държавните служители в МОН са забравили на коя държава служат и кой народ, с чии данъци, им плаща заплатите! Забравили са и кланетата в Батак, и Перушчица, забравили са еничерството, безправието в което е живеело българското население при т.н. "съвместно съжителство" в рамките на Османската империя! Ако не си припомнят всички тези неща, е по-добре да си подадат оставките!

Категорично терминът е робство, иначе от какво е освобождавана България и защо улиците в София са кръстени и на западни посаници от онова време - Леге, Позитано и т.н., за руските имена да не изброявам. Що за перверзия е това "съжителство", с наше съгласие ли турците са били тук по онова време, имало ли е боеве за падането ни под робство /или поетичното на Ив.Вазов ИГО? Това някаква "стратегическа дълбочина" ли е???

Правилният термин не е нито единият, нито другият. Османска империя е правилният. Били сте част от нея, и не само вие, а всички земи до Австрия. Но никой друг не парадира да е бил под"робство" както българите. Дане би да сте били нещо по -така.....

Приятно съжителство е било.Наред със клането,насилието,пролятята невинна кръв на жени и деца и тн.

В Русия думата "сожительство" означава юридически неоформен брак. Можем да го обясним като нещо несигурно, което всеки момент може да се разпадне...

Още малко ще кажат, че сме ги канили дълго и упорито, а после не сме ги пускали да си отидат!

Всички коментари можете да прочетете на страницата на Dariknews.bg във Facebook