Таймс: Трябва да се противопоставим на тази цинична кръпка
Таймс: Трябва да се противопоставим на тази цинична кръпка / netinfo

На вечерята довечера никой няма да пита защо това, което беше замислено като зона за свободна търговия, постоянно си предоставя правомощия да издава закони в почти всяка област от живота на отделните държави, пише вестник "Таймс" в коментар за предстоящата неофициална среща на върха на ЕС в Лисабон.

Последните пречки са като че ли желанието на Полша да има още един представител в Европейския съд и отказът на България да приеме "еуро", както настоява Европейската централна банка, вместо "евро". И никой няма да изрази безпокойство за това, че гражданите на ЕС в 16 от 27-те държави-членки не желаят разширяване на правомощията на ЕС.

Британското правителство продължава да твърди, че договорът се различава от старата конституция, въпреки насмешките на всички, които са го чели, пише "Таймс". А Великобритания ще загуби право на вето в 50 области като здравеопазване, енергетика и закони за хората на частна практика. Ще бъде ограничена и възможността да се сформират блокиращи коалиции с други нации, защото праговете ще бъдат променени.

От по-широка европейска гледна точка, демократичната пропаст между всяка държава и нейните граждани ще се увеличи. Страните ще загубят контрола върху въпроси, свързани с правосъдието и вътрешните работи. При създаването на Европейската общност тези области, както и външната политика, бяха държани изрично настрана, допълва "Таймс". (БТА)

Дали азиатското предизвикателство ще може да се посрещне чрез нови ограничения върху бизнеса, чрез създаване на дипломатически корпус от 3500 души и чрез изхарчване на 12 милиарда лири (над 17 милиарда евро) за европейска космическа програма, пита вестникът.

През последните няколко седмици британското правителство спореше с медиите относно своите "червени линии" - малкото области, в които се осмели да се бори за независимостта си. Реалността в днешна Европа е, че политиците не осъзнават какви са последствията от законите, които одобряват, защото Съдът на Европейските общности може да увеличава обхвата на правомощията на ЕС по много начини. Върховният съд на САЩ, по чийто модел беше създаден той, е увеличил властта си далеч отвъд това, което е било предвидено от бащите-основатели. Но поне Америка има култура за въздържане от упражняване на законодателната власт. Европейският съюз няма такава култура, отбелязва "Таймс". А гласоподавателите не могат да отхвърлят европейските закони, като сменят правителството.

Някои хора оспорват възможността посоката на развитие на ЕС да се решава чрез референдум. Европейският съюз трябва да промени посоката си и неговите граждани искат това. Битката не е Великобритания срещу Европа, а управляващи срещу граждани. Иронията е, че преди шест години лидерите на ЕС изрично поискаха - в декларацията от Лаакен през 2001 г. - повече прозрачност, демокрация и субсидиарност (връщане на правомощията в страните-членки). Валери Жискар д'Естен разруши процеса и отхвърли предложенията на Холандия и Великобритания за по-широка демокрация. Неговата конституция остана основа на новия договор дори след като френските и холандските гласоподаватели я отхвърлиха.

ЕС се нуждае от Великобритания повече, отколкото Великобритания се нуждае от ЕС, отбелязва "Таймс". Великобритания е един от основните финансови поддръжници на Съюза. Нейните въоръжени сили са в основата на всякакви европейски надежди за поддържане на реална хуманитарна или отбранителна роля. Може ли Гордън Браун да рискува да подкрепи този "кърпеж" на ЕС? "Но ако даде на Парламента право на свободен глас или дори по-добре - ако даде на всички нас право на глас, това може да се окаже неговото спасение и по ирония - спасението и на ЕС", подчертава вестник "Таймс".(БТА)