Split screen – големият медиен страх на републиканците
Split screen – големият медиен страх на републиканците / netinfo

Тропическата буря преминава в ураган; обявено е бедствено положение; изплуват най-кошмарните спомени от урагана Катрина; в град Тампа на западното крайбрежие на южния американски щат Флорида в понеделник трябва да се открие Националната конференция на Републиканската партия, за да номинира официално Мит Ромни за свой кандидат на президентските избори на 6 ноември. Организаторите очакват почти 50 000 души, журналисти, делегати и гости.

Това е официалната информация, която - освен че отложи с ден старта на конференцията - има и друго измерение. И то се нарича "медиен уплах". Разбира се, всички се опасяват, че ураганът, достигайки американското крайбрежие, може да нанесе сериозни щети.

Split screen  големият медиен страх на републиканците
netinfo

Но никой от лагера на Мит Ромни не крие, че сред републиканците витае и друго напрежение - желаното медийно отразяване (на живо, големи репортажи, първи позиции в новинарските емисии) може и да не се случи.

Защо? Защото телевизионният екран ще бъде разделен на две ("split screen"), като при това акцент ще бъде бурята, а не конференцията.

Split screen  големият медиен страх на републиканците
netinfo

Принципно мнозина спорят какво точно е влиянието на тези конференции и как се отразяват върху президентската надпревара. Факт е, че за няколко дни те фокусират вниманието на американците върху една политическа сила. Ако основните действащи лица на конференцията изиграят правилно картите си (интересни гости, вдъхновяващи речи и т.н.), партиите могат да добавят по някой нов гласоподавател.

За да се случи това, телевизията трябва да предава. На живо. Разбира се, телевизията в Щатите се интересува достатъчно от изборите и би предавала всичко на живо, ако не се беше появил Айзък. Сега просто ще има "split screen", какво да се прави.

Повече за Барак Обама и Мит Ромни - кандидати за президент на САЩ - четете в специалния сайт www.2012-usa-elections.com.

Split screen  големият медиен страх на републиканците
netinfo