Смъртта на Бхуто събужда призрака на нестабилността
Смъртта на Бхуто събужда призрака на нестабилността / netinfo
Бруталното убийство вчера на опозиционния лидер и бивш премиер на Пакистан Беназир Бхуто е главна тема в британския печат тази сутрин. Със смъртта й умря крехката надежда, че Пакистан може да се измъкне от хватката на военните и джихадистите и да поеме отново по пътя към действаща демокрация, пише вестник "Индипендънт".

Политическите убийства не са нещо ново за Пакистан, червената линия на насилието прекосява цялата му кратка история. Има обаче зловеща симетрия във факта, че Бхуто бе убита в същия гарнизонен град, където преди близо две десетилетия бе екзекутиран баща й. Тя наследи партията, престижа и съдбата му.

Смъртта на Бхуто е не само трагедия за семейството й, а заплашва да хвърли Пакистан в още по-дълбок политически смут в момент, когато страната отчаяно се стремеше отново да постигне някакво подобие на стабилност, отбелязва в. "Гардиън". За Запада смъртта на Бхуто е най-лошият изход, тъй като САЩ и Великобритания залагаха на нейните прозападни и умерени позиции, както и на стремежа й да задържи Пакистан в играта и да помогне за обуздаване на надигащата се вълна от войнственост, допълва всекидневникът.

Убийството на Беназир Бхуто при самоубийствения атентат в Равалпинди е не само тежък удар срещу мъчителните опити на Пакистан да възстанови демократичното управление. То бележи и значителна победа за ислямистките хардлайнери, които искат да разрушат нестабилния, но ключов съюз на Исламабад със Запада, посочва "Дейли телеграф". Вестникът цитира думите на Бхуто пред биографката й Кристина Лам малко преди да напусне Лондон: "Знам, че ще има риск за сигурността ми. Има хора, които искат да ме убият и да попречат на възстановяване на демокрацията, но вярата ми в Бог и доверието в народа на Пакистан ме карат да се чувствам сигурна, че съпартийците ми ще бъдат там и ще ме защитят".

Бхуто се обяви за помиряване на ценностите на исляма и Запада и установяване на умерен, модерен ислям, отхвърлящ екстремизма, за връщане на военните от политиката в казармите, за равностойно отношение към всички граждани и особено към жените. Тя искаше народът да избира управниците си със свободни и честни избори. От мига, в който стъпи отново на пакистанска земя Бхуто, стана мишена номер едно за радикалните ислямисти, се казва в друга статия на "Телеграф". Двама талибански командири се заклеха да я убият, а приближен на Осама бин Ладен заплаши, че тя ще бъде "заклана като овца".

Смъртта на Бхуто събужда призрака на нестабилността, пише "Файненшъл таймс". Убийството й е катастрофа за Пакистан, който и без това е на ръба на провал на държавата. Жестокото убийство предизвиква вакуум в националната политика и засилва пагубно разединението в страната, която започна да се разпада след десетилетия лошо цивилно и военно управление, допълва вестникът. /БТА/