Противниците на новия Европейски договор призовават за референдум
Противниците на новия Европейски договор призовават за референдум / netinfo

От Лондон до Париж и Копенхаген, противниците на новия Европейски договор, одобрен в Лисабон от лидерите на 27-те страни членки на ЕС, искат той да бъде подложен на гласуване на референдум. Исканията им се сблъскват с отказа на правителствата, изпатили си от референдумите през 2005 г., на които французите и холандците отхвърлиха Договора за Европейска конституция. Ако идеята за референдум се подкрепя от мнозинството от гражданите на няколко европейски държави, то онези, които казват "не" на новия договор, изглеждат за момента безсилни да се противопоставят на влизането в сила на новия документ, който според критиките им е почти идентичен в основата си на отхвърления преди две години Договор за Европейската конституция.

Във Франция лагерът на онези, които казаха победоносното "не" на този договор през май 2005 г., вече е с доста отслабени позиции. Избирането на Никола Саркози преди пет месеца за президент създаде ситуация, която е неблагоприятна за техния лагер.

Двайсетина френски леви партии и асоциации наричат "трик" решението на Саркози новият договор да бъде ратифициран бързо от парламента. Те подеха кампания за организирането на нов референдум и поискаха от избирателите да не ратифицират този, според тях, "неолиберален" текст.

Депутатът от десницата, привърженик на политическата линия на генерал Де Гол и на политиката на суверенитет на Франция, Никола Дюпон-Енян заяви, че французите се оставят да ги "изиграят".

Но допитване на общественото мнение, извършено това лято, показа, че 58 процента от французите подкрепят новия европейски договор и че във Франция Никола Саркози е смятан за главен архитект на институционалния подем на Европа. Неговата партия Съюз за народно движение изрази задоволство от постигнатото в Лисабон споразумение за Договора за реформи.

В Холандия, където преди две години над 60 процента от избирателите отхвърлиха Договора за Европейската конституция три дни преди французите, като потопиха Европа в дълбока криза, левоцентристкото правителство също затръшна вратата под носа на идеята за референдум, този път подкрепяна само от лявата опозиция.

Подобно на Франция, холандското правителство ще подложи за гласуване в парламента текста, който, според него, е отговорил на всички холандски изисквания по време на повторните преговори. Правителството уверява, че този договор няма повече да вдъхва доверие, ако бъде отхвърлен на втори референдум.

По-настойчиви са призивите за референдум във Великобритания.

Премиерът Гордън Браун е изправен от седмици насам пред яростна кампания от консервативната десница, подкрепяна от някои всекидневници като "Дейли телеграф" и "Сън". Отбранявайки се, той обещава дебати, но не и референдум, като изтъква, че Лондон е получил достатъчно гаранции от европейците за спазването на изискванията му.

Подобно всенародно допитване има всички шансове да приключи с отхвърляне на новия договор, тъй като британското общество до голяма степен си остава евроскептично.

В резултат консерваторите обвиняват Браун, че мами народа си и не пропускат да напомнят, че през 2005 г. Лейбъристката партия, ръководена по онова време от Тони Блеър, беше обещала да подложи за гласуване на референдум новия текст.

Като цяло привържениците на референдума, било то враждебно настроени към новия договор или не, изтъкват, че отхвърлянето на допитването означава европейските граждани да се отдалечат още повече от процеса на европейското изграждане.

"Ако парламентът ратифицира договора без референдум, той прави още по-дълбока пропастта между народа и ЕС", каза говорителят на датските консерватори Пия Кристмас-Мьолер.

Дания, където хората са в по-голямата си част благосклонно настроени към идеята за референдум, ще организира подобна консултация, само ако датските юристи сметнат, че новият договор засяга суверенитета на кралството.

В други европейски страни, като Италия, Испания, Финландия или Швеция, въпросът за референдум почти или изобщо не предизвиква полемика. В Германия германската конституция не предвижда организирането на референдуми.

В Португалия призивите за референдум са ограничени. Отправят ги само крайната десница и екологичната партия на Зелените, които обаче имат малцинство в парламента.

Що се отнася до Испания, правителството на премиера Сапатеро вече обяви, че ще ратифицира новия договор по парламентарен път. Никой не възрази на това решение. (БТА)