Признаването на Абхазия и Южна Осетия от Русия в западните вестници
Признаването на Абхазия и Южна Осетия от Русия в западните вестници / снимка: БГНЕС

Признаването на независимостта на двете грузински сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия от Русия е основна тема в електронните издания на западните вестници. Решението на Русия обтегна още повече отношенията й със Запада, които вече бяха напрегнати заради конфликта в икономически жизненоважните кръстопътища на Кавказ и раздвижи по-широките дебати как да се реагира на сепаратистки движения по целия свят, пише в. "Ню Йорк таймс".

След ударите над имиджа и финансовите пазари на Русия през последните дни, президентът Дмитрий Медведев предприе необичайния ход да даде редица интервюта за чуждестранни медии вчера, за да обясни руското решение. Той заяви, че Русия е спазила международните закони с признаването на двата анклава, но не остави никакво съмнение, че решението отчасти е наказателна мярка за подкрепата на Запада по-рано тази година за независимостта на Косово от Сърбия, на което Русия се противопоставяше, отбелязва вестникът.

Отговорът на свободния свят е слаб, пише в. "Вашингтон пост". Западни официални говорители предупредиха, че агресията на Русия ще навреди на международния й облик. НАТО прекъсна официалния диалог, а влизането на Русия в Световната търговска организация може да бъде блокирано. Ясно е, че Москва не се тревожи от тези изказвания. Зависимостта на Европа от руските енергоносители и твърденията, че Западът се нуждае от сътрудничеството на Русия по много международни проблеми подсилват увереността й, пише изданието.

"Русия: готови сме за нова Студена война" е заглавието на британския в. "Гардиън" по темата. Следствие от тази стъпка е най-сериозното охладняване на отношенията между Русия и Запада от едно поколение насам. Москва отправи предизвикателство към Европа и САЩ, като си прави сметката, че разногласията между западните държави ще смекчат всякакви щети за Русия. Тя е уверена, че реакцията на Запада ще е "повече лай, отколкото хапене" и че нещата ще приключат с остри изказвания и не толкова остри дипломатически мерки, пише вестникът.

Признаването на Абхазия и Южна Осетия от Русия в западните вестници
netinfo

Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че ще се опита да създаде широка коалиция "против руската агресия в Грузия". Но германският канцлер Ангела Меркел, макар да осъди руския ход като "абсолютно неприемлив" иска да продължи диалога с Москва, отбелязва вестникът.

В. "Файненшъл таймс" задава въпроса как ще реагира Западът и смята, че руските действия ще доведат до демонстрация на единство на лидерите на ЕС на извънредната среща на върха идната седмица в Брюксел.

На срещата на върха по-скоро ще бъде погребана идеята за каквото и да било споразумение за сътрудничество с Русия. Въпреки това Франция и Германия, за разлика от САЩ, едва ли ще настояват за скорошно присъединяване на Грузия към НАТО, отбелязва вестникът.

Вашингтон даде да се разбере, че отговорът му ще е премерен. Официални представители казаха, че САЩ искат да накажат Москва, но по такъв начин, че това да не доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта. Освен това Вашингтон не иска конфликтът да се представя като противопоставяне между САЩ и Русия.

Главната причина за предпазливостта на американците е, че се надяват на сътрудничество с Москва за ограничаване на иранската ядрена програма, пише "Файненшъл таймс".

В краткосрочен план Москва държи всички карти. НАТО няма да изпрати войски в Грузия. Никой не иска да се връща към конфронтацията от времето на Студената война. В по-далечна перспектива обаче тези събития може да се окажат опасна игра за Русия. Примерът на Абхазия и Южна Осетия може да вдъхнови севернокавказките републики като Ингушетия, Дагестан и Чечения, които също може да поискат независимост, отбелязва вестникът.

Признаването на Абхазия и Южна Осетия от Русия в западните вестници
netinfo
Признаването от Русия на Абхазия и Южна Осетия се възприема от мнозина като отговор на признаването от Запада на независимостта на Косово от руския съюзник Сърбия, пише в. "Таймс".

Този удар за руската дипломация, както и придвижването на НАТО на изток покачиха залозите в противопоставянето, което сега обхваща пространството от Балканите и Източна Европа до Кавказ, отбелязва вестникът.

Грузинският президент Михаил Саакашвили твърди, че Владимир Путин, още докато е бил президент на Русия, му е обещал, че ще превърне Южна Осетия в подобие на Северен Кипър, който е непризнат от никого освен от Турция вече 30 години, отбелязва "Таймс".

Руският външен министър Сергей Лавров увери, че Кремъл няма намерение да анексира двете нови държави, но същевременно предупреди, че там ще бъдат изпратени допълнителни военни сили в рамките на мироопазващата операция. Това е възможна първа крачка към военни бази, каквито впрочем вече поискаха някои представители на столиците на двете области, пише френският в. "Фигаро".

Накрая, министърът повтори, че подкрепя договореното в Москва от френския президент Никола Саркози мирно споразумение. Обаче този текст предвижда международни преговори за бъдещия статут на Южна Осетия и Абхазия, а Москва действа изпреварващо, като призна независимостта им, отбелязва вестникът.

Шокиращото решение на президента Дмитрий Медведев потвърждава победата на твърдата линия в Кремъл. Впрочем в медиите е вездесъщ постоянният представител на Русия в НАТО - националистът Дмитрий Рогозин, който сравни сегашната ситуация с напрежението преди избухването на Първата световна война, отбелязва "Фигаро".