/ ThinkStock/Getty Images
Засега с 2,5 години, а по-нататък – вероятно и с повече. Американски учени твърдят, че могат да върнат назад биологичната възраст на хората, при това със съвсем конвенционални средства.

Да не би мечтите за „еликсир на младостта“ вече да са станали реалност? И дали скоро няма да се появят хапчета за подмладяване? Изследователи на стареенето изнесоха сензационни резултати на конференция в Ню Йорк: в рамките на малко изследване те успели да подмладят с по около 2,5 години деветимата мъже-участници в експеримента.

Резултатите от изследването звучат невероятно, коментира „Ди Цайт“. А винаги, когато определени научни резултати звучат невероятно, трябва да бъдем много предпазливи. В този случай дори особено предпазливи.

Учени откриха ключов механизъм, свързан със стареенето

За какво точно става дума?

Човешкото тяло старее. Но при някои стареенето е по-бързо, при други – по-бавно. Едни на стари години имат артрит, диабет и болки в гърба, други остават здрави и жизнени до късна възраст. Учените наричат здравословното състояние на тялото „биологична възраст“. Тъкмо на тази биологична възраст успели да въздействат Грегъри Фейхи и другите изследователи от фирмата „Интервин Имюн“ в сътрудничество с колеги от университетите в Лос Анжелис и Станфорд.

жена
iStock/Getty Images

Любопитното е, че учените не са открили някакви нови вещества, а използвали вече известни препарати, но в нова комбинация. По определена схема деветимата участници получавали: соматропин (хормон за растеж), ДХЕА или дехидроепиандростерон (хормон, синтезиран от надбъбречните жлези) и метформин (препарат за снижаване на кръвната захар).

Тези три препарата трябвало „с обединени усилия“ да атакуват тимусната жлеза. Тимусът е ендокринна жлеза, чиито два дяла са разположени симетрично - от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. В него Т-лимфоцитите отговарят за разпознаването на здравите клетки и за унищожаването на вируси, бактерии и „лоши“ клетки като раковите, например. У хора, достигнали физическа зрялост, тимусната жлеза тежи между 35 и 50 грама, но в хода на остаряването тя се смалява до два грама и - естествено - функциите ѝ много отслабват. Учените от екипа стигнали до идеята, че ако спрат смаляването на тимуса, това може да забави и стареенето на организма.

Учени отново търсят път към „еликсира за вечна младост“

Ефекти и дефекти

След като в продължение на 12 месеца деветимата участници в експеримента приемали трите препарата по определената схема, ядрено-магнитният резонанс показал, че тимусните им жлези действително наедрели. Спаднало и равнището на възпалителни процеси в кръвта и в крайна сметка биологичният им часовник бил превъртян с около две години и половина назад.

Учените, провели експеримента, твърдят, че не били установени никакви странични ефекти, но техни колеги са скептични. Пред „Дойчландрадио“ Ралф Краутер и Бьорн Шумахер обобщават основните възражения. Първо: групата от деветима участници в експеримента е била прекалено малка. Второ: не е имало контролна група. И трето: хормоните за растеж понякога предизвикват образуването на ракови клетки, а засега не е ясно дали това няма да случи при някого от участниците.

В интервю пред „Ди Цайт“ един от тези участници, 65-годишният журналист Ханк Пелисие разказва, че в хода на експеримента му поникнала малко нова, и то кестенява коса. Той твърди, че подобрил постиженията си във фитнеса с около 10-25% и станал доста по-емоционален. Същият вестник отбелязва, че ако данните от експеримента издържат строгата научна проверка, за компанията-производител на бъдещия „еликсир на младостта“ ще се отвори пазар за 100 милиарда долара. А последствията от подобна терапия в момента са невъобразими: „Ако медиците наистина са успели да подмладят хората, какво ще означава това за нашите общества? Дали няма да настъпи нова епоха, в която младостта се превръща в стока, а необратимостта на старостта престава да бъде толкова ужасна?

7 навика, които изглеждат безобидни, но вредят на здравето ни (ВИДЕО)

Какви ли радикални промени ще настъпят в житейското планиране, в семейните структури и в осигурителните системи? И кой ли ще има нужда от богове, след като смъртта е умряла?“ – коментира „Ди Цайт“.
Deutsche Welle