Пушенето и преяждането са вредни навици. Това е ясно на всички. Има обаче и други навици, които изглеждат безобидни и дори минават за полезни, но вредят на здравето ни. Вижте 7 навика, които вредят на здравето ви:

Да потискаш кихавиците

Когато затваряме уста и притискаме носа си, за да не кихнем, вътречерепното налягане се увеличава, притокът на кръв към мозъка се нарушава, кръвоносните съдове и нервната тъкан се компресират. Това може да доведе до главоболие, увреждане на съдовете и проблеми със слуха.

Да носиш парфюм

Парфюмите често се правят от синтетични вещества. Някои от тези вещества могат да причинят замайване, гадене, сънливост. Те дразнят очите, гърлото и кожата.

Десет вредни навика, които ви състаряват (ВИДЕО)

Да съхряняваш храна в пластмасови съдове

Много пластмасови кутии съдържат вещества като фталат и бисфенол. Ако храната стои дълго време в пластмасови кутии, тези вещества могат да проникват в нея. А поглъщането им може да засегне ендокринната система.

Да си миеш зъбите веднага след хранене

Зъболекарите препоръчват зъбите да се мият поне 30 минути след хранене. Ако е възможно, един час. Храната и напитките влияят върху емайла на зъба, както и върху слоя под него (дентин). Движението на четката за зъби вкарва киселинните съставки по-дълбоко в емайла и по-близо до дентина. Това може да повреди емайла.

миене на зъбите
ThinkStock/Getty Images

Да използваш често антибактериален сапун

На повърхността на кожата живеят много полезни бактерии, които спомагат за предпазването ѝ. Ако прекалено често използваме антибактериален сапун, стерилизираме ръцете си, което на свой ред създава възможност за навлизане на вредни бактерии. Дерматолозите препоръчват използването на антибактериален сапун на местата, където имаме рани и драскотини.

Да носиш тесни дънки

Тесните дънки притискат кожата и нервните окончания. Това може да доведе до проблеми с нервната система. Намаленият приток на въздух към краката освен това може да причини сърбеж и изтръпване.

Ето защо носенето на тесни дънки е опасно за здравето

Да пиеш много фрешове

Прясно изцедените сокове са полезни, но в умерени количества. Те са пълни със захар. Да, естествена плодова захар, но без фибри, които да забавят усвояването ѝ. Така глюкозата в кръвта рязко се покачва. Затова е по-добре да ядете плодовете. Един от съветите на диетолозите е „да не пием калориите си“. Някои сокове, например гроздовият, не се препоръчват за диабетици или хора на диета.

фреш
ThinkStock/Getty Images

И още:

Навиците, които издават що за хора сме (СНИМКИ)

Трите навика, които водят до бедност (ВИДЕО)

10 вредни навика, за които ще си плащате след 10 години

Забравете за плодовите сокове

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук