Ето защо носенето на тесни дънки е опасно за здравето
Ето защо носенето на тесни дънки е опасно за здравето / Thinkstock/Getty Images

Лекари призовават любителите на тесни дънки да избягват продължителното им носене, и най-вече клякането с тях, след инцидент с жена в Австралия, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Австралийски специалисти описват в специализирано издание случай на 35-годишна жена, чието име не се споменава, която е била приета в болница за четири дни заради обездвижване, причинено от продължително носене и клякане с тесни дънки.

Пациентката е помагала на свой близък да се изнесе от дома и е прекарала часове наред в клекнало положение. Когато се е прибирала през парка, крайниците й са се сковали и тя е паднала. Не успявайки да се изправи, тя е прекарала с часове на земята, преди с мъка да успее да се добере до лечебно заведение.

Питанка с Драго Симеонов: За какво служи малкото джобче на дънките?

Защо на джинсите у нас се казва дънки?

Жената е приета в Кралската болница в Аделейд със сериозно увредени мускули и нерви на краката и оток.

Д-р Томас Кимбър от екипа казва, че има предишни случаи, при които носенето на тесни дънки е причинявало проблеми в областта на слабините, но досега не са се сблъсквали с толкова сериозно нервно и мускулно увреждане в долната част на краката. Специалистът обяснява, че при клякане се притискат нервите в долната част на краката и се ограничава притокът на кръв към мускулите на прасците, а тесните дънки още повече влошават проблема.

След четири дни в болницата жената все още е чувствала слабост в краката, но при изписването си вече е била в състояние да ходи самостоятелно. Д-р Кимбър не знае дали премеждието ще я отклони от носенето на подобни дрехи, но все пак отправя предупреждение към нея и всички останали любители на тесните дънки за потенциалните медицински опасности от тях.

Сравнете цените на дамски дънки тук

Източник: БТА