Обясниха различията между плитките и дълбоките земетресения
Обясниха различията между плитките и дълбоките земетресения / БГНЕС

Земетресението в Италия, при което според последни данни са загинали близо 250 души, е било много по-слабо от труса, разлюлял Мианма в същия ден, но е причинило повече щети, тъй като се е случило на по-малка дълбочина, обясняват специалисти, цитирани от Асошиейтед прес.

Силно земетресение разтърси Мианма (ВИДЕО)

Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)

Разрушителността на земетресение зависи не само от неговата сила, но и от местонахождението му, отдалечеността му от епицентъра и неговата дълбочина. Земетресенията могат да възникнат близо до повърхността или в земните дълбини. Повечето трусове се случват на по-малка дълбочина, според Американския геоложки институт.

Вижте най-силните земетресения в България

Земетресението в Италия е много плитко, според Италианския сеизмологичнен институт и Американския геоложки институт. Трусът е регистриран на дълбочина между 4 и 10 километра под земната повърхност. Измерванията на магнитуда също варират леко - между 6 и 6,2.

За сравнение - земетресението в Мианма с магнитуд 6,8 е било по-дълбоко - на 84 километра под земната повърхност, което се смята за средна дълбочина. Плитките земетресения обикновено са по-опустошителни от дълбоките.

Няма опасност от земетресение на Балканите след труса в Италия

Сеизмичните вълни от дълбоките трусове трябва да изминат по-голямо разстояние към повърхността, при което губят енергия. Трусовете са по-интензивни, когато земетресенията са по-близо до повърхността. Те са като "заложена бомба директно под града", казва сеизмоложката Сюзан Хъф от Американския геоложки институт.

Земетресението в Италия опустоши три населени места със средновековни постройки, изградени дълго преди появата на строителни норми и правила. Много от тях са построени от тухли или камък, които могат да се разпаднат при земен трус.

Повечето щети при земетресението в Мианма, отнело живота на четирима души, са съсредоточени в туристическия град Баган, където пострадаха близо 200 пагоди.

Източник: БТА