Миграцията и депортирането на хората, на които е отказано убежище
Миграцията и депортирането на хората, на които е отказано убежище / netinfo
Британският печат

Броят на чужденците, на които е отказано правото на политическо убежище и които са били депортирани от Великобритания, е спаднал до най-ниското си равнище от пет години насам, пише днес британският печат.

"Дейли телеграф" отбелязва, че въпреки обещанията на правителството да изведе от страната близо 285-те хиляди чужденци, на които е отказано убежище, през септември са били депортирани по-малко от хиляда души. В същото време броят на потърсилите убежище е бил двойно по-голям. Вестникът изтъква критиките на опозицията, че кабинетът само говори за твърда политика по въпросите на имиграцията и даването на убежище, но не предприема ефикасни действия.

"Гардиън" посочва, че миграцията от Източна Европа е достигнала своя връх и е започнала да спада - по най-нови официални данни 56 000 души от Полша и други страни от ЕС са се регистрирали за работа между юли септември тази година. Това е с 9000 по-малко, отколкото през същия период на миналата година.

Намалял е броят на мигрантите от България и Румъния, които са получили разрешителни за работа - от 9335 между април и юни на 7455 от юли до септември. Според министъра по емиграционните въпроси Лиъм Бърн още е рано да се прави окончателна равносметка за това как се е отразило присъединяването на България и Румъния към ЕС на миграцията и затова правителството е решило да остави в сила ограниченията за работниците от тези страни.

Публикуваните вчера най-нови данни за потърсилите във Великобритания политическо убежище показват, че в тримесечието от юли до септември 5890 души са поискали да останат в страната, като най-много са молбите на хора от Китай, Еритрея, Ирак и Иран. /БТА/