M-Tel Traveller Ден 3: Денят на Хелзинки
M-Tel Traveller Ден 3: Денят на Хелзинки / netinfo

Дарик представя M-Tel Traveller: Ден 1, Хелзинки

Екипът на Дарик във Финландия: Михаил Дюзев и Константин Вълков


Нямаше как планът ни да бъде измислен по-добре. В самия край на Ден 2, доволни от интервюто с министъра на външните работи на Финландия г-н Щуб, отидохме за чаша бира в Tori.

Търсенето на подходящо място за чаша бира беше забавно само по себе си. Незнайно защо давахме вид на журналисти, които работят с рекламни агенции. Докато търсеха място, което ще ни хареса, везните натежаха именно за Tori с репликата "...там ходят хора от рекламните агенции, ще ви хареса".

Факт - Tori ни хареса. С чудесна локация, пестеливо меню, вкусни сандвичи и отлична местна наливна бира, за чието точно име и произношение все още спорим с Дюзев. Tori е идеалното място за подготовка на сериозни интервюта – част от предстоящите ни срещи в Министерството на правосъдието.

Но макар и близко разположено до нашия хотел (GPS показва 1,7 километра), Tori е възможно най-лошото място, в което можеш да попаднеш, ако навън завали проливен дъжд. Поръчките се правят толкова бързо, непрекъснато влизат и излизат нови хора, така че е невъзможно да използваш Tori за прикритие от дъжда, без да поръчваш нищо. Решенията са две – да имаш нова бира на масата си на всеки 10 минути, което едва ли е финансово разумно, или да се впуснеш в проливния дъжд с надеждата да намериш друго място за подслон.

Избираме второто. След първите десетина метра вече сме достатъчно мокри. Споглеждаме се, но нито един от двамата – разбирай Дюзев и Вълков – нямаме решение. А решението, както често се случва, се подава зад ъгъла – черен Мерцедес с четирибуквен надпис – не Tori, а Taxi.

Съвсем естествено, докато навън вали, задръстването по улиците не е никак малко.

И въпреки че трябва да подготвяме въпросите си за срещата ни с Мати Ютсен, директор по международните въпроси към Министерството на правосъдието, не бих казал, че все още ни се прибира в хотела. Часът е едва 21,30, а навън освен дъждовно, е и твърде светло.

В този момент се появява нашето изненадващо спасение. Докато чакаме на един червен светофар, в чудесно осветен магазин на известната компания за интериорен дизайн Artek, нещо се случва. Надписите подсказват, че една от иконите в продуктовия дизайн – малко четирикрако столче, което всички познават и са виждали (разбира се, без да знаят, че е на Artek, не че е важно), навършвало 75 години. Да, правилно разбрахте, малкото дървено столче очевидно е икона и 75-годишнината от създаването му си струва да бъде отбелязано. Или поне в Хелзинки.

Казвам на Дюзев, че това е нашето място и бързо молим шофьора да спре веднага след пешеходната пътека и светофара.

На входа на магазина пише с достатъчно големи букви "private occasion" и очевидно гостите влизат по списък и с покани. Навън обаче вали, а вътре, освен че въпросното четирикрако дървено столче е насякъде, има и чудесно изстудено шампанско и отлична музика от DJ на живо.

Казваме на входа, че сме двама български журналисти, които правят интервюта в Хелзинки и току-що се връщаме от изморителна среща с министъра на външните работи, поради което ще се радваме, ако ни пуснат за чаша шампанско.

"Г-н Щуб с вас ли е", питат ни на входа.

"Не, не е".

"ОК. Заповядайте".

Мястото е чудесно. Огромен магазин за мебели, който посещаваме и следващия ден, за да видите снимки от нормалната му работа.

Иначе дъждовната вечер завършва чудесно след няколко чаши шампанско и новото ни откритие – днес бил денят на Хелзинки. Чудесно планиране на посещението ни, не може да отречете.

Ден 3 започва рано със среща в Министерството на правосъдието. Там ни чака г-н Мати Ютсен.

Международният корупционен рейтинг поставя Финландия на първо място в света, заедно с Дания и Швеция. Финландия е най-прозрачната страна в света и това се отчита от редица влиятелни агенции. Отличната ситуация в страната, която се дава непрекъснато за пример при всички анти-корупционни инициативи, е резултат на дълъг исторически процес и някои основни характеристики, които г-н Ютсен описва за Дарик:

  • Висок морал на представителите на държавната администрация
    "На практика е невъзможно държавен служител да приеме подкуп, това е исторически обусловено. Когато ви спрат на пътя, цялото ви досие, всичко за вас се извършва по електронен път и прозрачността е голяма. Няма как решението на пътя да бъде взето между вас и полицая. Това е въпрос на морал".
  • Пълна забрана на членове на правителството да заемат други постове или да имат бизнес-активности, които могат да повлияят по някакъв начин на решенията и действията им.
  • Възпитание, трупано с години, което задължава добро поведение, лично въздържание и отношение към доброто на останалите.
    Koлкото и мъгляво да звучи всичко това, господин Ютсен говори дълго за това как не високите глоби или санкции биха помогнали на България, а специалното и продължително възпитание на всички членове на обществото.
  • Пълно премахване на финансовия интерес на политическите партии чрез държавни субсидии за тях, стриктен контрол и пълна прозрачност на финансирането по време на избори.
  • Адекватно заплащане.
    В момента един полицай получава средно 1500 – 1800 евро или повече, в зависимост от позицията му. Освен това налаганите глоби са на база заплата. Ако карате с превишена скорост и полицай ви спре, първото нещо, което ще провери, е вашата заплата и след това ще ви наложи глоба. Но има нещо друго, преди да бъде въведена електронната система и вашата заплата да е видима, тя се казваше от вас и приемаше на доверие от полицаите. Има случаи, в които хората казват, че получават по-високи заплати, за да може глобата им да е по-голяма, тъй като за тях е срамен самият факт, че са нарушили закона и са спрени от полицията.
  • Пълна прозрачност на всички решения.
  • Конституцията на Финландия задължава използването на система за безплатен достъп до информация. (Пълното интервю с г-н Ютсен ще чуете по Дарик следващата седмица, а видео-запис ще бъде публикуван в www.dariknews.bg и www.zar.bg)

След срещата с г-н Ютсен се отправихме към международен терминал 2 на летище Vantaa Helsinki, където ни чакаше малък самолет Saab, за да ни отведе в Оланд – архипелаг от 6500 острова. Най-големият остров, където е и столицата, е отдалечен само на 40 километра от Швеция. Оланд е с автономен статус и мнозина наблюдатели признават, че това е идеален модел, който трябва да бъде последван от Косово. Там говорят шведски, но са част от Финландия. Със собствено правителство, парламент, интернет суфикс (.ax), пощенски знак и флаг, Оланд е автономен модел за подражание.

Там ни очаква първата жена министър-председател Вивека Ериксон, за да ни разкаже дали наистина на този остров всичко е толкова идеално и наистина ли най-голямата новина за местните два вестника е някоя дупка по пътищата.

Проектът се осъществява с помощта на M-Tel.