Конгрес на големите амбиции
Конгрес на големите амбиции / netinfo

В Москва се открива конгресът на най-голямата партия в страната - "Единна Русия". Това ще бъде най-необичайният от всички партийни конгреси в сегашната избирателна кампания. Първо, партията на властта се събира последна, след като всички останали вече предложиха своите кандидати и дори завериха списъците в ЦИК. Това е тактическа уловка, за да не могат опонентите да узнаят предложените имена и да се опитат да им противопоставят свои кандидатури. Второ, конгресът на партията на властта може да се смята за вечерно мероприятие. Той се открива днес в 16,00 часа и продължава утре от 18,00 часа.

Мястото на срещата също не е случайно. Това е Гостиний двор - модерен делови, културен и търговски център, чийто наем за събитието ще струва астрономическа сума. От едната му страна се намира президентската администрация, а от другата - само на 150 м е Кремъл. Ако пожелае, Владимир Путин, който има намерение да се появи на конгреса на втория ден, би могъл да отиде дори пеш. Неговата поява ще има символичен характер: така ще бъде даден ясен сигнал за коя партия е президентът. Наистина, очаква се подкрепата да бъде изразена твърде меко и предпазливо. Предполага се, че предстоящите президентски избори ще бъдат обсъдени на втория ден на конгреса.

Макар че партията има силно желание да включи в предизборните листи знакови фигури от правителството като вицепремиерите Сергей Иванов и Дмитрий Медведев, сочени сред евентуалните наследници на Путин, по-вероятно е в първата тройка да попаднат лидерът Борис Гризлов, председател на Държавната дума, министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу и олимпийската шампионка Светлана Журова. Впрочем, дори в листата на "Единна Русия" да не влязат вицепремиери, утешителна награда може да станат техните изяви на конгреса. Сергей Иванов трябва да произнесе реч днес, а първият вицепремиер Дмитрий Медведев вече говори вчера на среща с регионалните журналисти. Той заяви, че няма намерение да влиза в партията - "сега", и добави, че всеки трябва да си върши работата - един да се занимава с партийна работа, а друг да изпълнява задълженията си в изпълнителната власт. След което добави, че засега не смята да участва в предизборната кампания на "Единна Русия".

Довечера конгресът трябва да приеме най-важното решение - да утвърди листите на кандидатите за Държавната дума. Въпреки че през целия август партията усилено подбираше кандидатите на предварителни избори, имената в окончателните листи ще се различават от онези, за които бе гласувано в регионите. На тях ниски резултати показаха много депутати в Думата от партията на властта като председателя на комисията по корупцията Михаил Гришанков, ръководителите на комисии Евгений Трофимов и Андрей Кокошин, както и редови парламентаристи.

Неубедително се представиха и едри бизнесмени като бившия шеф на "Авто ВАЗ" Игор Есиповски. Въпреки това всички те ще бъдат включени на избираеми места в листите, за да не се нарушават предварителните договорености. Много повече интриги са свързани с милиардерите, попаднали в списъка на сп. "Форбс" на най-богатите хора на планетата. Както е известно, Путин изрази пожеланието в партийните листи да не бъдат включвани доларови милиардери.

Засега такива кандидати на "Единна Русия" са металургичният магнат Виктор Рашников и собственикът на компанията "Нафта Москва" Сулейман Керимов. И на двамата до неотдавна бяха гарантирани избираеми места в Челябинск и Дагестан.

Сравнително сигурни при утвърждаването на партийните листи могат да се чувстват секретарят на президиума на партията Вячеслав Володин, който ще оглави листата в Саратовска област, Юрий Лужков - в Москва, Минтимер Шаймиев - в Татарстан, министърът на околната среда Юрий Трутнев в Пермския край, министърът на селското стопанство Алексей Гордеев - листата в Рязанска област./БТА/