Коментари след оттеглянето на Желева
Коментари след оттеглянето на Желева / снимка: Sofia Photo Agency

Румънската евродепутатка Корина Крецу от Социалдемократическата партия, която е заместник-председател на Комисията по развитие в Европарламента, заяви, че смята оттеглянето на кандидатурата на Румяна Желева за поста еврокомисар за "мъдро и необходимо решение, като се има предвид незадоволителното й представяне на изслушването", предаде Аджерпрес.

"Оттеглянето на кандидатурата на Румяна Желева се очакваше след заключенията, до които стигна снощи заседанието на координаторите на политическите групи в Комисията по развитие", заяви Крецу. Тя изрази мнение, че Желева не би се справила с ресора и посочи, че не става въпрос за разлики в политическите цветове. "Напротив, аз се чувствам солидарна с представителката на България, защото идва от съседна на нас страна, която се присъедини към ЕС заедно с Румъния. Но не можем да абдикираме от нивото на компетентност, което се налага за поста еврокомисар", посочи Крецу. Тя изрази надежда, че новият кандидат за еврокомисар от страна на България Кристалина Георгиева ще успее да получи положителна оценка благодарение на опита си в Световната банка.

Единна народна партия (ЕНП) излезе с позиция относно оттеглянето на кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар. Според партията оттеглянето на кандидатурата за еврокомисар на Румяна Желева е ход, който дава възможност България да излезе от конфузната ситуация и да не предизвика по-тежък проблем с гласуването на мандат за цялата Еврокомисия.

„Ситуацията дава възможност на управляващите за една добра и една необходима стъпка. Първо, предвид доказания хоризонт на компетентност на г-жа Кристалина Георгиева да се поиска друг по-отговорен ресор за българския кандидат. Второ, след случая в Брюксел от 12 януари 2010 г. е очевидно неудобство г-жа Желева да представлява България на дипломатическата сцена. С последните си изявления тя подлага на съмнение компетентността и обективността на Комисията по развитие и абсолютно нетактично пренася упреците си към нейния председател г-жа Жоли", се казва още в позицията на ЕНП.

Групата Обединена европейска левица в Европейския парламент приветства оттеглянето на Румяна Желева от номинирането й за член на Европейската комисия. Приветствам решението на г-жа Желева да оттегли кандидатурата си за новосъздадения портфейл по хуманитарната помощ и реакцията при кризи. По време на изслушването й тя не остави впечатление, че би била готова да се справи при възможни бедствия. Както се видя, тя няма необходимата компетенция, професионализъм, авторитет или желание да направи приоритет от превенцията на бедствията, заяви Габи Цимер, координатор на групата във връзка с номинациите на новите комисари, цитирана от БТА.

Тя предупреди Европейска народна партия да не се опитва да изкара Румяна Желева жертва на"медийно отразяване или неприятни въпроси по време на изслушването й".

Това изслушване всъщност бе неприятен пример как може да бъде предотвратена една криза, изтъкна Габи Цимер.

Българската външна министърка Румяна Желева оттегли кандидатурата си за еврокомисар по хуманитарната помощ под натиска на Европейския парламент заради бизнес-делата й в родната България и предполагаеми връзки на съпруга й с организираната престъпност, пише "Уолстрийт джърнъл". Оттеглянето на Желева ще забави окончателното гласуване на новата Европейска комисия и е също така удар срещу най-ревностния й защитник Жозе Мануел Барозу, коментира изданието.

България побърза да номинира нов кандидат - вицепрезидентката на Световната банка Кристалина Георгиева. "Това е голяма сделка", смята анализаторът Фредрик Ериксон от Европейския център за международна политика и икономика в Брюксел. "В деня, в който Барозу обяви имената на номинираните за еврокомисари, той заяви, че това е най-добрият екип, който може да посрещне предизвикателствата пред Европейския съюз".

Желева беше подложена на остри критики заради слабото си представяне на изслушването от Европейския парламент, твърденията, че не е декларирала коректно финансовите си активи и подозренията във връзки на нейния съпруг с организираната престъпност.

На почти всички политици от България - най-новата и най-бедната членка на Европейския съюз - които идват в Брюксел, се гледа с подозрение заради репутацията на България като страна, затънала в корупция и организирана престъпност, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Политиката в Брюксел изигра роля в оттеглянето на кандидатурата на Желева, пише вестникът. "Парламентът е най-слабата от институциите на Европейския съюз в Брюксел. Одобряването на кандидатите е една от малкото му възможности да покаже мускули. През 2004 г. Европейският парламент принуди италианския еврокомисар Роко Бутильоне да подаде оставка, защото определи хомосексуализма като грях", припомня изданието.