Как да се справим със змиярника в работата
Как да се справим със змиярника в работата / Снимки: Thinkstock/Getty Images

Работата е като втория ни дом - там прекарваме огромна част от времето си. Там срещаме приятели, споделяме проблеми и радости... Но за съжаление, негативните емоции, конфликтите, сблъсъкът на интереси, задкулисните игри и завистта неизбежно също са част от работата. Затова в днешната ни тема ще разгледаме как да пренебрегнем интригите и проблемите в работата и как да се справим с проблема така, че да не ни пречи на работата.

Като за начало да започнем с нещо тематично:

- Как мина екскурзията с колегите?
- Ми като на банкет.
- В смисъл?
- Изпоядохме се едни с други...

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Какво провокира подобен тип поведение:

Специалисти споделят, че най-честите мишени на подобен тип атаки от колеги обикновено са хора, които са по-способни или по-харесвани.

Най-честите проблеми между колегите пък са свързани с говоренето зад гърба. Обикновено това клюкарене и сплетничене е свързано с външния вид на обсъждания колега. Как се е облякъл днес, какви високи токчета е сложила някоя колежка, за много секси ли се има? На онази пък профилната й снимка във фейсбук каква е само?! Колко й е тъп погледът и пр.

Разговори зад гърба много често предизвиква и това как се справяме в работата и професионалните ни характеристики. Например: тази пък какво като знае много езици; или какво се прави на много компетентна; 100% дипломите й са купени.

Поведението ни към останалите също провокира разговори зад гърба ни. Този се мазни на шефа, тая пък всички я свалят, виж как го гледа; тия двамата 100% спят заедно и т.н.

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Зад такова поведение често се крият несигурност и комплекси и обикновено е насочено към хора, които смятат за по-способни и чувстват като заплаха.

Психологът Мередит Фулър в книгата "Да работиш с кучки" обяснява, че най-често с такова поведение са жени, които прилагат тактики от гимназията, формират групички, измислят прякори, плетат интриги и разчитат по този начин да дразнят нарочените колеги.

Според психотерапевта Ирина Кирякова, с която поговорихме, друга възможна причина за подобно по-агресивно поведение в работата е просто да преповтаряме ситуации от по-ранен етап в живота, които са ни повлияли. Пораствайки, ние продължаваме да носим и детското в себе си. Всяка една ситуация, която напомня на нещо отминало, стимулира да се отключи съответната недовършена ситуация и затова изглеждаме като пубертети. Чували сме да се казва: "Гледай го, държи се все едно е в първи клас".

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Според нея често ситуацията, в която се намираме, ни връща към събития, които са се случвали в по-ранна възраст и по някакъв начин резонират силно в нас и ни пречат да се държим по-зряло и да порастнем. В зрялото поведение има по-малко емоция и повече осъзнатост. В незрялото има много повече емоция.

Възможен вариант за такова поведение е сутринта да сме се скарали с партньора или пък детето има трудности в училище, по-напрегнати и тревожни сме и можем да избухнем много по-лесно или да се държим по-рязко с околните, смята Кирякова.

Няколко типа колеги, с които "Форбс" ни предупреждава да внимаваме:

Голямата уста

27% от нас са имали приятел, който е проговорил за нашите тайни, а по време на работа една бележка или една неправилна дума, изказана в неправилно време, може да бъде разликата между уважение и срам. A твърде приказливият колега може да бъде по-лош и от Facebook стената. Затова пазете личните си данни и личния си живот.

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Предателят

Предателят ще ви продаде при първия разпит на надзорника. Тридесет и пет процента от анкетираните са казали, че са „били хвърлени под автобуса" от приятел, а на работното място този токсичен колега е най-лесно забелязан като типа, който никога не поема вината за собствените си грешки. Вие не искате да бъде следващата изкупителна жертва, нали?

Лошото влияние

Лошо влияещият може да е най-забавният приятел на работа, който би могъл да бъде и най-коварният. Организира излизане, хапване, пийване, още по един коктейл, и още по един, и още по един... а след това започваме да правим и говорим неща, които едва ли бихме правили или говорили преди тези чашки. Затова не се увличайте и внимавайте при такива излизания и поощрения „Хайде по още едно".

Как да дочакате края на работното време:
1. Нарисувайте един бутон на бюрото си.
2. Натиснете го с чело.
3. Задръжте така около 8 часа...

Хроничният депресант

Този тип колеги са много опасни, защото те носят негативизъм, лошо настроение и вечно мрънкане и най-лошото - да ви превърнат и вас в такива. Тези колеги могат да ви повлияят както на психичното здраве, така и на кариерното развитие. Направете всичко възможно, за да се абстрахирате от мрънканията и недоволството от колегите ни работното място.

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Критикът

55% от анкетираните хора казват, че имат в офиса си колега, който непрекъснато критикува всичко - работата, атмосферата, средата, хората... Но критикуващият колега като че ли не е този, който предизвиква истинското напрежение на работа. Има доста по-дразнещи типажи.

Кръшкачът

Това е този тип колега, който винаги трябва бъде спасяван или просто в деня на важната среща той се обажда, че е болен. Отлюспва се винаги при отговорни и важни решения и срещи. Не може да разчитате на него в нито един момент. Налагайте му определени срокове и внимавайте дали ги спазва. Защото при него май важи правилото - ако ти се доработи, седни, почини си. Ще ти мине!

Нарцисът

Те са всичко за себе си, те са целия си свят. Понякога те не забелязват нищо друго освен себе си и им е трудно да се съсредоточат на работа. Те обаче не са опасни, просто са досадни.

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Съперникът

Конкуренцията в работата е най-често срещаното явление. Всеки се стреми да бъде добър, но някой се съревновават и искат да са по-добри от други. Мисълта, че някой е по-добър от тях или се справя по-добре, ги влудява и този тип колеги се стремят да направят всичко възможно, за да смачкат и унищожат конкуренцията. Този тип колеги са много опасни, защото те са способни на всичко. Вие обаче знаете къде стоите, така че не им се давайте!

Саботьорът

Това са този тип колеги, които те подкопават и те правят уязвими. Уж е на твоя страна, но всъщност дори в комплиментите му има двоен смисъл. Има опасност да те злепостави не само пред колегите ти, но и пред шефа, така че внимавайте и си отваряйте очите на четири за такива колеги.

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Номера срещу колеги:

Мъж казал на колега, че го е търсила г-жа Лайън и му дал номера на близкия зоопарк

Друг променил подписа в мейла на колега от „Поздрави" на „Много целувчици и прегръдки".

Трети залепил монета в най-оживения коридор на офиса и гледал как колегите му се блъскали и спъвали, когато някой се навеждал пред тях за парите.

Друг пък създал папки на компютъра на колега, озаглавени „Порно с мен" и „Голи снимки".

Как да се справим със създалата се неприятна атмосфера на напрежение и как да решим конфликта с проблемния колега

Първо, в никакъв случай не избухвайте! Просто продължавайте да си вършите страхотно работата и да демонстрирате, че въпреки всичките им опити да ви попречат, сте по-добри от тях.

Според консултанта и психотерапевта Ирина Кирякова, винаги е добре да поговорим първо с въпросния колега - ако усещаме поведение, което ни саботира или дразни, първото да отидем при въпросния човек и да поговорим с него - да му кажем, че нарушава спокойствието ни и ритъма ни на работа. Да видим дали така можем да го промени. Ако това не стане, тогава можем да потърсим по-горна инстанция - например шефа.

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo

Ето и съвети от психотерапевта кои да са трите типа поведение в работата и да решим кой от тях е най-подходящ ние да последваме:

Да се опитаме да помолим за съдействие и за подкрепа околните.

Да "атакуваме" - да заявяваме себе си, това се нарича здрава агресия в психологията; но не става въпрос за насилие, а за заявка, да си поставим границите и да си отстояваме мнението.

Третият, най-разпространен модел на поведение, е да направим нещо за колегите, да ги предразположим и съответно да ни отвърнат със същото.

Накратко трите типа поведение в офиса - смирение, атака, съблазняване (но не сексуално). Трябва просто да изберем коя от тези ситуации е най-печеливша за нас.

За съжаление, тези взаимоотношения в работата ги е имало и винаги ще ги има, но гледайте вие да не сте интригантите и да не падате толкова ниско, че да обиждате останалите. И ако трябва да перефразираме познатата поговорка: „Убий колегата-гадняр с пренебрежение".

Цялата рубрика може да чуете на Radio.DarikNews.bg

Как да се справим със змиярника в работата
netinfo