Качински иска отново да бъде премиер на Полша
Качински иска отново да бъде премиер на Полша / netinfo
Полският премиер Ярослав Качински вече има опит в печеленето на избори, които проучванията на общественото мнение предполагат, че този път ще загуби. Броени дни преди предсрочните парламентарни избори на 21 октомври популярността на неговата консервативна партия "Право и справедливост" намаля рязко след разочароващото му представяне на важен телевизионен дебат с неговия архивраг, либерала Доналд Туск.

Но аналитици във Варшава въпреки това не са склонни да се ангажират с прогнози за поражението на Качински. Петдесет и осем годишният Качински е смятан за главния стратег на неочакваната победа на "Право и справедливост" на парламентарните избори през септември 2005 г. пред фаворита - "Гражданска платформа" на Туск и на изненадващата победа в президентските избори на неговия близнак Лех месец по-късно.

Двойната победа превърната братята, известни в Полша като, първите еднояйчни близнаци в историята, които едновременно заемат постовете на премиер и президент. По време на премиерския си мандат представителният 58-годишен преподавател по право и ветеран в политиката си спечели лоша слава заради своя войнствен, често откровено агресивен политически стил.

Анализатори във Варшава стигнаха до извода, че той е борбен стратег, но не се справя добре с управлението на обществените дела и интереси. Решението на Качински да сформира коалиционно правителство с две популистки партии през лятото на 2006 г. шокира мнозина. Съпътстваното от конфликти споразумение с популистката "Самоотбрана" и с католическо-националистическата Лига на полските семейства се разпадна през август, което доведе до разпускането на парламента на 7 септември и насрочване на избори две години по-рано от предвиденото.

Съсредоточавайки кампанията си върху социалното благополучие и борбата с корупцията, Качински обеща на избирателите да продължи войната срещу т.нар. "олигарси" и да изкорени корупцията в "Четвъртата република", както нарича Полша.

Въпреки това опозиционни политици, включително негови бивши коалиционни партньори, твърдят, че Качински е нарушил основните правила на демокрацията, като е използвал тайните служби, министерството на правосъдието и агенцията за борба с корупцията, за да злепостави и неутрализира политическите си съперници.

Европейски представители в Брюксел наскоро предупредиха, че полското правителство много изостава от останалите държави, присъединили се към ЕС през 2004 г., в усвояването на фондовете, предназначени за важни инфраструктурни проекти като магистрали.

Лидерът на опозиционните либерали Доналд Туск реши да извлече изгода от странностите на Качински и каза, че те му пречат да разбере интересите и нуждите на голяма част от полските избиратели.

Заклетият ерген Качински, която все още живее с майка си, призна, че няма банкова сметка, нито спестявания, нито дори шофьорска книжка. Един от най-странните моменти в кампанията настъпи по време на неотдавнашния телевизионен дебат между Качински и Туск.

Либералният лидер припомни за инцидент от началото на 1990 г., при който по думите му Качински е извадил револвер, докато двамата пътували в асансьор в парламента, и му казал: "Да те убия би било за мен толкова лесно, колкото да се изплюя".

Качински незабавно отрече, че е имало такова нещо. Но притиснат по-късно от репортери в интервю, излъчено по полската телевизия ТВН, призна, че преди 15 години в парламента е заплашил Туск и му е показал револвер, който изглеждал зареден. "Това бе просто шега", каза Качински пред ТВН. /БТА/