Йорданските служби за сигурност ликвидирали Заркауи?
Йорданските служби за сигурност ликвидирали Заркауи? / netinfo

Абу Мусаб ал Заркауи, лидерът на “Ал Кайда” в Ирак, бе убит при американско военно нападение. Ал Заркауи се смяташе за вдъхновител и кръстник на терористичните групи в Ирак и региона. Според американската военна пропаганда, йорданецът бе лично отговорен за десетки от най-кървавите нападения срещу новата власт в Ирак и коалиционните сили. През лятото на 2004-та година групировката “Таухид уа Джихад”, близка до вече покойния Ал Заракуи, отвлече и обезглави в Ирак българските граждани Георги Лазов и Ивайло Кепов.

Новината за смъртта на Ал-Заракуи бе съобщена около осем и половина сутринта местно време от иракския министър-председател Нури ал-Малики. Тя бе посрещната с радостни възгласи и бурни ръкопляскания от присъстващите в залата.

“Днес, Заркауи беше елиминиран”, каза ал-Малики.

По негова информация терорист номер 1 в Ирак и седем негови сподвижници са били убити през нощта в къща в п размирната провинция Дияла, 30 мили североизточно от Багдад.

39-годишният йорданец бе обвиняван за някои от най-зверските терористични действия в Ирак и региона. Сред тях е обезглавяването на британския заложник Кен Бигли през октомври 2004-та година, както и инициирането на десетки нападения срещу шиитски цели в Ирак. Той се смяташе и за отговорен за взривяването на представителството на ООН в Багдад през август 2003-та година.

Заркауи оглавяваше листата на най-издирваните терористи в света с награда от 25 милиона долара за главата му. Толкова се предлагат и за залавянето на Осама Бен Ладен.

Американският посланик в Ирак Залмай Халиджад и главнокомандващия на американските военни сили генерал Джордж Кейси стояха редом до иракския премиер, когато той направи съобщението за смъртта на Заркауи. Генерал Кейси каза: “Коалиционните сили убиха терористичният лидер на “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи и един от най-близките му сподвижници и съветници – шейх Абдул Рахман. Военната операция бе извършена вчера, 7 юни, в 6 и 15 вечерта”.

Най-важният въпрос на репортерите по целия свят днес е как може да бъде доказана смъртта на Заркауи след като дори и американските части издирват терориста по снимка, направена приблизително преди около 18 месеца. Генерал Кейси отговори, че идентификацията беше направена чрез сравняване на пръстовите отпечатъци, лицево разпознаване и специфични белези.

Днешната новина за смъртта на ал Заркауи идва само шест дни след като терористът се появи на видеозапис, в които йорданеца обвини шиитските части, че отвличат деца и изнасилват жени.

Американските и иракските сили издирваха Заркауи по снимка, направена преди около 18 месеца, когато бе арестуван неговия предполагаем бодигард и шофьор.

Абу Мусаб ал Заркауи представляваше най-крайното бунтовническо крило в Ирак. Той бе осъден задочно на смърт в Йордания за планиране на терористични удари срещу родната си страна, а разузнаванията на Турция и Мароко също го подозираха в съпричастност към терористични атаки през 2003-та година.

Съвсем скоро ще разберем начинът, по който “Ал Кайда” ще отговори на убийството на Абу Мусаб ал Заркауи. Това заяви пред Дарик радио арабистът доцент Владимир Чуков. Според него, съпричастни към ликвидирането на терориста са йорданските служби за сигурност.

Това е отмъщение за бомбените атентати, които ал Заркауи извърши срещу собствената си страна, убеден е Чуков.

Истинското име на Заркауи е Ахмед Фазил ал Халайлех. Лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен го определя за свой заместник в Ирак през октомври 2004 г., когато неговата въоръжена групировка Ат Таухид уа Джихад се преименува на Организация на Ал Кайда за свещена война в Ирак.

След завръщането си от Афганистан, в началото на 90-те години Заркауи подема изпъстрена с насилие кампания за сваляне на монархията в Йордания и за създаване на ислямистка държава. През 1996 г. той е осъден на 15 години затвор, но три години по-късно е освободен при амнистията по случай възкачването на престола на крал Абдула.

През 2002 г. йордански съд го осъжда задочно на смърт за заговор за нападение на американски и израелски цели в Йордания. През април 2004 г. следва нова смъртна присъда за планиране на убийството на американския дипломат Лорънс Фоли, убит в йорданската столица Аман през 2002 г.

През декември 2005 г. съдът издава на Заркауи трета смъртна присъда, отново задочно, за планиране на самоубийствено нападение срещу пост на границата с Ирак.

На Заркауи се приписва тройният самоубийствен атентат, убил 60 души в луксозен хотел в Аман през ноември 2005 г. Неговата групировка поема отговорността за много самоубийствени атентати и нападения в Ирак, както и за обезглавяването на чуждестранни заложници, а за главата му САЩ обяват награда от 25 млн. долара.

Дългият списък на с терористичните актове на групировката включва координираните експлозии на 2 март 2004 г. срещу свещени за шиитите места в Кербала и Багдад, при което загиват най-малко 181 души, както и самоубиствено нападение с кола-бомба на 28 февруари 2005 г. срещу голяма група кандидати за работа в иракската полиция и Националната гвардия в град Хила, завършило със 125 убити.

Интервюто с автора на „Ислямския фундаментализъм” Владимир Чуков чуйте в звуковия файл