Историята на най-бляскавата церемония в света на киното
Историята на най-бляскавата церемония в света на киното / Guliver/Getty Images

Най-бляскавата церемония в света на киното - връчването на наградите Оскар, води началото си от далечния 4 май на 1927 г. Тогава 36 кинодейци, представители на различни професии във филмовото производство, учредяват Академията за кинематографично изкуство и наука.

На 11 май 1927 г. на банкет в холивудския хотел "Амбасадор" президентът на компания "Метро Голдуин Майер" предлага да бъдат учредени специални награди за най-добри постижения в света на киното. Така се ражда най-печелившото начинание на Холивуд, най-гледаното шоу в света на киното, което събира пред телевизионните екрани по света над 1 милиард зрители.

Носителите на награда Оскар през последните 25 години

В банкетната зала на хотел "Амбасадор" е и художественият ръководител на компанията "Метро Голдуин Майер" Седрик Гибсън. Докато слуша, на малко листче той бързо нахвърля скица на рицар, гордо изправен върху кутия с филмова лента. Основателите на академията още на банкета горещо прегръщат идеята, а заедно с нея и ескиза на Гибсън. Идеята на Гибсън е осъществена от скулптора Джордж Стенли.

Първата награда на академията е връчена на Емил Дженингс, при това предсрочно - още през февруари 1929 г. Самата церемония се е състояла на 15 май 1929 г. на банкет в хотел "Холивуд Рузвелт" в присъствието на 270 гости. Тогава са раздадени 15 отличия. Церемонията обаче останала незабелязана за широката общественост. Не я удостоили с внимание и журналистите, които не пожелали да напишат и ред. Чак на следващата година местна радиостанция направила репортаж от мястото на събитието.

Големите победители на наградите Оскар 2016

Носителите на първите награди Оскар били огласени три месеца след връчването на наградите. Оттогава киноакадемията съобщавала на журналистите имената на бъдещите отличени в навечерието на церемонията, за да могат да ги пуснат вестниците на следващия ден.

Тази политика продължила до 1940 година, когато в. "Лос Анджелис таймс" нарушил ембаргото и публикувал имената във вечерното си издание. Гостите на церемонията имали възможност да ги прочетат още преди да влязат в залата. Това накарало Американската киноакадемия от 1941 г. да въведе системата със запечатаните пликове, които се отварят директно на сцената. Годината ще се запомни и с първото излъчване на документален филм.

Практиката да се връчват отличията на банкети била прекратена през 1942 година. Оттогава Оскар-ите се раздават в театрална зала.

През 1945 г. церемонията била излъчена за пръв път в чужбина - за американските войници в Европа. През 1953 г. дошъл ред и на предаването на живо по телевизията, а през 1966 г. зрителите вече започнали да получават образа цветен и да гледат звездите в целия им блясък. През 1969 г. започнали да предават церемонията отвъд САЩ и Канада, а днес я гледат в повече от 220 държави.

Любопитните факти за наградите Оскар 2016

Напоследък Оскар-ите превзеха и глобалната мрежа. Стотици са сайтовете, където може да се види церемонията или да се научи нещо за нея, дори да се участва в гласуване, което да определи симпатиите на зрителите. На първо място сред тях обаче безспорно трябва да бъде поставен oscar.go.com.

От 2011 година Американската академия за кинематографично изкуство и наука предлага на желаещите да направят интерактивна "разходка" около и в центъра "Холивуд енд Хайленд" в Лос Анджелис преди, по време на и след церемонията. Благодарение на новата интернет услуга "Достъп за всички" желаещите могат да видят на компютърния си екран всичко, което снимат повече от 20 видеокамери, разположени край червения килим пред центъра, на сцената, зад кулисите, в гримьорните и даже в помещението, предназначено за акредитирани журналисти и за интервюта с лауреатите на награди.

Най-големите изненади на наградите Оскар през годините

Ползвателите могат да избират самостоятелно маршрута на интерактивната "разходка", подбирайки нужните им камери с помощта на компютърната мишка. След първите 15 отличия Американската киноакадемия постепенно започва да намалява броя на наградите, за да достигне той цифрата 7. След това обаче начинанието се разраства, а заедно с това се увеличава постепенно и броят на отличията, за да стигне до сегашните 24. Последните попълнения са за най-добри костюми и за анимационен филм.

Церемонията е отлагана само 3 пъти. През 1938 г. Лос Анджелис пострадал тежко от наводнения, които наложили едноседмично забавяне. От уважение към Мартин Лутър Кинг при убийството му през 1968 г. само няколко дни преди раздаването на наградите, датата била сменена за 2 дни по-късно. През 1981 г. в деня на церемонията стреляли по президента Роналд Рейгън и тя била отложена.

Оскар-ите се раздават в "Долби тиътър" в Лос Анджелис. Тази година това ще стане за 88-и път.

Източник: БТА