Най-големите изненади на наградите Оскар през годините
Най-големите изненади на наградите Оскар през годините / Guliver/Getty Images

Наградите Оскар понякога поднасят големи изненади, напомня Контактмюзик, като даде 10 примера.

Вижте в снимки най-бляскавата церемония в света на шоубизнеса

Вижте най-големите звезди на Холивуд по червения килим на наградите Оскар

Тоалетите на най-зле облечените звезди на наградите Оскар вижте тук

"Колко зелена беше моята долина" победи "Гражданинът Кейн" през 1942 г., въпреки че шедьовърът на Орсън Уелс често оглавява класациите за най-великите ленти за всички времена. "Колко зелена беше моята долина" е за семейство миньори от Уелс в началото на миналия век. Филмът спечели също наградата за най-добър режисьор и за най-добър актьор, като измести Орсън Уелс и в двете категории.

"Роки" спечели Оскар за най-добър филм през 1977 г., като надделя над "Шофьор на такси" и "Цялото кралско войнство" . Филмът е направен с бюджет под милион долара, но печели над 225 милиона долара от прожекции в киносалоните. Победата на Сталоун тогава е истински шок за кинокритиците.

Кевин Костнър измести Мартин Скорсезе през 1990 г. Лошият късмет на Мартин Скорсезе с наградите Оскар е известен, но през 1990 г. мнозина мислят, че наградата е негова за "Добри момчета", макар и тогава Франсис Форд Копола също да е номиниран. Изненадващият победител обаче е Кевин Костнър с епоса "Танцуващия с вълци".

Мариса Томей също поднесе изненада с наградата за най-добра актриса в поддържаща роля през 1992 г. Тогава тя е аутсайдер с филма "Братовчед ми Вини", но успява да измести ветеранките Джоан Плоурайт и Ванеса Редгрейв.

Томи Лий Джоунс надделя над Ралф Файнс за най-добър актьор през 1994 г. Въпреки че изпълнението на Томи Лий Джоунс в "Беглецът" беше добро, според мнозина то не заслужаваше Оскар колкото нациста на Ралф Файнс в "Списъкът на Шиндлер". Макар и тогава "Списъкът на Шиндлер" да печели в категориите за най-добър филм и най-добър режисьор, никой от актьорския състав не е отличен.

Жулиет Бинош измести Лорън Бакол през 1996 г. Въпреки продължителната си кариера в киното, Лорън Бакол беше номинирана за Оскар чак за ролята си във филма "Огледало с две лица". Победата на ветеранката изглеждаше сигурна, но статуетката взе Жулиет Бинош за "Английският пациент", който спечели 12 Оскар-а, включително и за най-добър филм.

"Влюбеният Шекспир" поднесе две изненади през 1999 г. - наградата за най-добър филм и най-добра актриса. За фаворит за най-добър филм тогава се смяташе "Спасяването на редник Райън", а Гуинет Полтроу успя да измести Кейт Бланшет в ролята на "Елизабет" за наградата за най-добра актриса. Ейдриън Броуди измести четирима носители на наградата Оскар през 2002 г. с ролята си в "Пианистът". Тогава съперници му бяха Никълъс Кейдж, Майкъл Кейн, Даниъл Дей-Луис, Джак Никълсън. Броуди стана най-младият носител на наградата Оскар за най-добър актьор.

Голям шок на церемонията за наградите Оскар предизвика и продукцията "Сблъсъци", която през 2006 г. измести "Планината Броукбек" за най-добър филм. Тогава всички бяха толкова изненадани, че дори обявяващият наградата Джак Никълсън изохка, когато прочете победителя. Възклицания имаше и сред публиката, защото "Планината Броукбек" се смяташе за сигурен победител. Решението предизвика много коментари и мнозина обявиха Американската академията за киноизкуство и наука в хомофобия.

Катрин Бигълоу стана първата жена, спечелила награда Оскар за най-добър режисьор през 2009 г. с "Войната е опиат", като измести бившия си съпруг Джеймс Камерън, който беше номиниран с високобюджетния и иновационен "Аватар". "Войната е опиат" беше направила голямо впечатление на кинокритиците, но много хора смятаха, че Камерън ще победи заради специалните ефекти.

Източник: БТА