Големите победители на наградите Оскар
Големите победители на наградите Оскар / Guliver/Getty Images

Разследващата журналистическа драма "Спотлайт" беше обявена за най-добър филм на церемонията за наградите Оскар, предадоха световните информационни агенции.

Лентата за спечелилото награда "Пулицър" журналистическо разследване на педофилията в американската католическа църква, режисирана от Том Маккарти, беше отличена и в категорията за най-добър оригинален сценарий.

Призът за най-добър режисьор беше присъден на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту за работата му над драмата "Завръщането".

Оскарът за най-добър режисьор отиде при Алехандро Гонсалес Иняриту

Иняриту спечели Оскар и миналата година за сатирата за шоубизнеса "Бърдмен". Така той става първият режисьор от 60 години, отличаван с Оскар в две поредни години. Това е четвърта награда на американската киноакадемия в кариерата на Алехандро Гонсалес Иняриту.

Отличието за най-добра актриса спечели Бри Ларсън за изпълнението си в "Стая". За Ларсън това е първи Оскар от първа номинация.

Бри Ларсън спечели Оскар за най-добра актриса за „Стая"

След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера, 41-годишният Леонардо ди Каприо получи дългоочаквания приз. Наградата "Оскар" за най-добър актьор му беше присъдена за превъплъщението в образа на трапера Хю Глас в драмата "Завръщането".

Леонардо ди Каприо грабна Оскар за най-добър актьор за „Завръщането"

В поддържащите актьорски категории бяха отличени шведската актриса Алисия Викандер за "Момичето от Дания" и британският актьор Марк Райлънс за "Мостът на шпионите". И за двамата това е първа награда на американската киноакадемия от първа номинация.

Райлънс се оказа другата изненада на Оскар-ите. Британският актьор се справяше успешно в наградния сезон, докато вниманието не се фокусира върху ветерана Силвестър Сталоун. 39 години години след първата си актьорска номинация за Оскар за "Роки", Сталоун беше номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля за "Крийд: Сърце на шампион". Наблюдателите очакваха, че изпълнението ще донесе именно на него първи актьорски Оскар в кариерата му.

В категорията за адаптиран сценарий бяха отличени Чарлз Рандолф и режисьорът Адам Маккей за "Големият залог".

Наградата за най-добра анимация беше присъдена на "Отвътре навън". Анимационната лента е осмата продукция на студио "Пиксар", която печели Оскар от учредяването на категорията през 2001 г. Анимацията донесе втори приз за режисьора Пийт Доктър, който преди пет години спечели първото си отличие за "В небето".

В категорията за най-добър документален филм беше отличена режисираната от Асиф Кападия лента "Ейми" за възхода и падението на покойната британска певица Ейми Уайнхаус.

Призът за най-добър чуждоезичен филм беше присъден на унгарската лента "Синът на Саул".

Работата му над "Завръщането" донесе трети пореден Оскар за операторско майсторство на Еманюел Любецки. Мексиканецът стана първият оператор в историята на наградите, печелил три поредни отличия. Миналата година Любецки беше награден за работата си над "Бърдмен", а през 2014 г. - за "Гравитация". Призьорът заяви, че иска да сподели наградата си с актьорския състав и екипа на "Завръщането", и най-вече със своя другар и сънародник Алехандро Гонсалес Иняриту.

С отличието на Любецки наградите за драмата "Завръщането", която водеше по номинации с 12 на брой, стават общо три.

След шест номинации за Оскар 87-годишният Енио Мориконе спечели първото си отличие за музика към филм. Наградата беше присъдена на прочутия филмов композитор за музиката към лентата "Омразната осморка" на Куентин Тарантино. Енио Мориконе посвети първия си "Оскар" на съпругата си Мария. Негов основен конкурент беше Джон Уилямс, който получи 50-а номинация за Оскар за музиката към "Междузвездни войни: Силата се пробужда". Уилямс е носител на пет награди на киноакадемията.

В категорията песен от филм беше отличен британският певец и автор на песни Сам Смит. Смит спечели приза за песента "The Writing's on the Wall" от 24-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд "Спектър". Певецът сподели, че вероятно е първият открито признал хомосексуалната си ориентация носител на Оскар.

Футуристичният екшън "Лудия Макс: Пътят на яростта", който беше с 10 номинации за отличията, получи шест награди в техническите категории - за сценография, звуков мишунг, монтаж, монтаж на звукови ефекти, костюми и прически и грим.

На церемонията за наградите Оскар със свои изпълнения се представиха Лейди Гага, Сам Смит, Уикенд и Дейв Грол. Лейди Гага беше представена от вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Изпълнението й на номинираната песен "Til It Happens To You" от документалния филм "The Hunting Ground" за сексуалното насилие в студентските общежития беше аплодирано бурно от публиката. В очите на мнозина от присъстващите се виждаха сълзи. На сцената заедно с Лейди Гага излязоха оцелели от сексуално насилие.

Наградите Оскар бяха раздадени за 88-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше комикът Крис Рок, който от самото начало подхвана темата за липсата на расово и етническо разнообразие в тазгодишната надпревара.

Ето и пълен списък на носителите на 88-ите награди Оскар:

Най-добър филм - "Спотлайт"

Най-добър режисьор - Алехандро Гонсалес Иняриту ("Завръщането")

Най-добра актриса - Бри Ларсън ("Стая")

Най-добър актьор - Леонардо ди Каприо ("Завръщането")

Най-добра актриса в поддържаща роля - Алисия Викандер ("Момичето от Дания")

Най-добър актьор в поддържаща роля - Марк Райлънс ("Мостът на шпионите")

Оригинален сценарий - "Спотлайт"

Адаптиран сценарий - "Големият залог"

Операторско майсторство - Еманюел Любецки ("Завръщането")

Най-добра анимация - "Отвътре навън"

Късометражен анимационен филм - "Меча история"

Най-добър чуждоезичен филм - "Синът на Саул" (Унгария), режисьор Ласло Немеш

Най-добър документален филм - "Ейми"

Късометражен документален филм - "Момиче в реката: цената на прошката"

Късометражен игрален филм - "Пелтекът"

Сценография - "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Грим и прически - "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Костюми - "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Монтаж - "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Визуални ефекти - "Ex Machina: Бог от машината"

Звуков мишунг - "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Монтаж на звукови ефекти - "Лудия Макс: Пътят на яростта"

Най-добра оригинална музика - Енио Мориконе за "Омразната осморка"

Най-добра песен от филм - "The Writing's on the Wall" от филма "Спектър" в изпълнение на Сам Смит

 

Предварателно върчени награди Оскар:

хуманитарната награда "Джийн Хершолт" - Деби Рейнолдс

почетна награда Оскар за принос към киното - Спайк Лий

почетна награда Оскар за принос към киното - Джина Роуландс

Източник: БТА