Марк Райлънс получи Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля
Марк Райлънс получи Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля / Guliver/Getty Images

Британският актьор Марк Райлънс спечели награда "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля, предадоха световните информационни агенции.

56-годишният Райлънс получи най-престижното отличие в света на киното за ролята си в "Мостът на шпионите". Това е първи "Оскар" от първа номинация в кариерата на британеца. По-рано през месеца изпълнението му донесе родния еквивалент на "Оскар"-ите - награда БАФТА.

Приемайки трофея си, Марк Райлънс сподели, че винаги е обожавал историите, вслушвал се е в тях, гледал ги е и се е потапял в тях. Актьорът благодари на режисьора на "Мостът на шпионите" Стивън Спилбърг и на екранния си партньор Том Ханкс. Речта му беше прекъсната от оркестър, докато актьорът хвалеше останалите номинирани.

Райлънс беше предпочетен за най-добър актьор в поддържаща роля пред Крисчън Бейл за "Големият залог", Том Харди за "Завръщането", Марк Ръфало за "Спотлайт" и Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион".

Марк Райлънс е основно театрален актьор и драматург. Често е описван като един от най-големите сценични актьори на своето поколение. Райлънс е носител на три награди "Тони". Бил е първи артистичен директор на шекспировия театър "Глоуб" от 1995 до 2005 г.

Почитателите на Марк Райлънс скоро ще го гледат в екранната адаптация по романа за деца "ГДВ" от британския писател Роалд Дал. Лентата е режисирана от Стивън Спилбърг по сценарий на починалата в края на миналата година Мелиса Матисън. Филмът "ГДВ" ще излезе на екран на 1 юли тази година.

Източник: БТА