Оскарът за най-добър режисьор отиде при Алехандро Гонсалес Иняриту
Оскарът за най-добър режисьор отиде при Алехандро Гонсалес Иняриту / Guliver/Getty Images

Алехандро Гонсалес Иняриту е първият, спечелил награда Оскар за най-добър режисьор два пъти подред от повече от 60 години, съобщиха Ройтерс и АФП. С подобни постижения са само Джон Форд (1941 г. и 1942 г.) и Джоузеф Манкевич ( 1950 г. и 1951 г.).

Тази година мексиканският режисьор спечели наградата за филма "Завръщането", а миналата - за "Бърдмен".

"Завръщането" донесе на Алехандро Иняриту награда Златен глобус, наградата на Гилдията на режисьорите и британската БАФТА.

"Много съм щастлив да съм тук тази вечер, но за съжаление много други нямат този късмет", каза Иняриту, приемайки наградата. "Каква голяма възможност има нашето поколение да може да се освободи от всички предразсъдъци и племенно мислене и да гарантира веднъж и завинаги, че цветът на кожата е толкова незначителен като дългата коса".

Като испаноговорящ Алехандро Гонсалес Иняриту беше сред малкото номинирани, които не са бели.

Филмът "Завръщането" е заснет в Канада и Аржентина за седем месеца само на естествена светлина и на открито. Алехандро Гонсалес Иняриту го определи като почит към корените на киното, защото е заснет на място и с малко специални ефекти.

Сред предишните филми на Иняриту са "Бютифул", "Вавилон", "21 грама", "Любовта е кучка".

Останалите претенденти за награда Оскар за най-добър режисьор бяха Адам Маккей за "Големият залог", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта", Лени Ейбрахамсън за "Стая" и Том Маккарти за "Спотлайт".

Източник: БТА