Спотлайт спечели Оскар за най-добър филм
Спотлайт спечели Оскар за най-добър филм / Guliver/Getty Images

Разследващата журналистическа драма "Спотлайт" беше обявена за най-добър филм на церемонията за наградите Оскар, предадоха световните информационни агенции.

Лентата за спечелилото награда "Пулицър" журналистическо разследване на педофилията в американската католическа църква, режисирана от Том Маккарти, беше отличена и в категорията за най-добър оригинален сценарий на Маккарти и Джош Сингър.

Наблюдателите определят триумфа на "Спотлайт" в топ категорията за най-добър филм като изненадващ. Разследващата журналистическа драма стартира успешно в наградния сезон, очертавайки като ранен фаворит. Впоследствие обаче "Спотлайт" изостана в надпреварата, отстъпвайки фаворитската позиция на "Завръщането". Интригата се заплете допълнително, след като американската Гилдия на продуцентите, чиито награди са смятани за ориентир в топ категорията, отличи "Големият залог".

С двата си приза - за най-добър филм и най-добър оригинален сценарий, "Спотлайт" ще остане в история като едно от най-оскъдно награждаваните ленти, печелили топ отличието. Последният подобен случай е от 1952 г. с "Най-голямото шоу на Земята".

В топ категорията за най-добър филм се съревноваваха  "Завръщането", "Големият залог", "Мостът на шпионите", "Бруклин", "Лудия Макс: Пътят на яростта", "Марсианецът", "Стая" и "Спотлайт". Извън съревнованието във водещата категория останаха лесбийската любовна драма "Каръл" и биографичната лента "Бандата от Комптън".

Източник: БТА