Историята на Малина
Историята на Малина / netinfo

Австрийският в. "Курир" разказва историята на осемгодишно момиче от ромски произход, родено в село близо до Разград, като показателна за просещите деца в Австрия. "Курир" пише, че Малина може да бъде видяна на една от оживените търговски улици във Виена, облегната на патерици, с мръсна черна коса и твърде голям пуловер. Пред нея лежи картонена кутия с надпис "Болна съм, мама е мъртва, моля помогнете". Малина не може да пише и никога не е ходила на училище, защото в действителност живите й родители са й пояснили, че който ходи на училище, не може да изкарва пари, добавя изданието.

Историята на Малина започва в село в източна България, където безработицата достига 40 процента, разказва "Курир". Родителите й са роми, имат шест деца и също са безработни. Малина е още бебе, когато майка й я взима да проси с нея в София. От двегодишно момичето трябва използва и осакатения си ляв крак за просия. На четири години голяма част от ромските момичета биват обучавани от своите майки за джебчийки, но Малина не е била достатъчно умела, а и недъгът й е пречил да тича бързо, пише всекидневникът.

Каналджии броят до 5000 евро на бедните ромски семейства за децата им, ако могат да крадат добре. За просячетата не се дава дори половината от тази сума, но Малина е била изключение, тъй като се е предполагало, че осакатеният й крак ще буди повече съчувствие и ще носи повече печалби, обяснява "Курир". Братовчедка на бащата взима Малина и с фалшива майка и фалшив паспорт момичето заминава с автобус за Виена "на гости на болната си баба". Жените имат туристическа виза за три месеца и 350 евро, необходими за влизане в Австрия.

На гарата във Виена Малина я очакват, отнемат й паспорта и я водят в новия й дом - задна стаичка в китайски ресторант в покрайнините на града. Там тя спи с още четири деца на едно двойно легло и вечерят с консерви. "Обучението" трае няколко дни. Децата се учат да изглеждат тъжни, да седят мирно часове наред, да казват "моля" и "благодаря" на немски език и да не разговарят с никого. Който донесе твърде малко пари вкъщи, рискува да бъде бит и държан на тъмно. "Виждали сме деца с рани от изгаряне по ръцете, дълбоки до месо", казва социалният педагог Норберт Кайпек, цитиран от "Курир". Деца, които не са добри в краденето, но са донякъде хубави, биват изпращани да проституират, пише вестникът. За 750 евро 12-годишни деца са дават за един уикенд на възрастни турци.

В добри дни Малина припечелва с просене 100 евро. Парите се прибират от мъжете - всяко дете има свой надзирател, който определя "работното място" и застава на няколко метра встрани, сочи "Курир". Надзирателят на Малина й взима парите през 30 минути. Тези мъже имат мобилни телефони, с които се предупреждават за полицейски проверки. Въпреки това Малина вече четири пъти е залавяна от полицията. Тя обаче знае какво трябва да прави в такива случаи и че полицията е безсилна - Малина е непълнолетна, няма паспорт и при разпита казва лъжливо име. Така тя бива дадена в дом за малолетни чужденци без придружител, от който избягва при първия удобен случай. "Когато не съм послушна, мъжете ме заплашват, че ще се случи нещо с моите родители", споделя Малина пред "Курир".

След шест години, когато стане на 14, Малина ще подлежи на наказателна отговорност и няма да е ценна за бандата. Недъгът й пречи да бъде използвана като проститутка. Ще се ожени рано и ще роди деца и колкото повече деца има, толкова по-добре, тъй като ще може да ги прати да просят или крадат, завършва историята "Курир". /БТА/