/ БГНЕС, архив
Терорът, пълзящата ислямизация и автократичното управление на страната променят Турция. Най-добре това се вижда в Истанбул.

Вече никой не говори за терор и политика в Истанбул, още по-малко на висок глас.

Фуат е съсобственик на пералня и учител по турски език. Той се колебае дали да говори. Напоследък чуждестранните журналисти трудно намират събеседници по политически теми, защото човек бързо може да бъде обявен за предател, ако говори критично за случващото се.

Последната година беше тежка за Турция. Туризмът в стараната понесе много загуби, вследствие на атентатите. Фуат също усеща промяната, защото преди години много туристи и турци са давали дрехите си за пране при енго.

"Тъй като сега печелим по-малко, трябва да се лишаваме от много неща. Не ходим толкова често на кино или на ресторант. Повече си готвим у дома. Така се опитваме да кърпим бюджета. Стараем се да пазаруваме по-малко и то само най-необходимото", споделя Фуат.

Днес турците не са особено щастливи, защото има много терористични нападения.

Турският парламент одобри увеличаване на правомощията на Ердоган

След терора през 2016 година хората се надяваха 2017 година да бъде по-мирна. Но още в новогодишната нощ атентатор застреля 39 души в нощният клуб "Рейна". По-късно Ислямска държава пое отговорността за нападението.

Атентатът разтърси цялата страна.

"Преди 5,6 години хората свързваха името Истанбул с един динамичен град. Тук идваха много чужденци - от Близкия Изток, Европа, Америка и се забавляваха заедно с турците. А сега всичко е различно", казва той.

Според Йозтюрк, редовен посетител на дискотеките атентатът в нощният клуб е увредил сериозно имиджа на Истанбул и на цялата страна. "Туристите се страхуват и вече гледат на турците с други очи. Аз самият го чувствам, отбягват ни. Дори просто да си преметнеш шал през лицето, веднага саркастично те питат дали не си терорист. Мъчно ни е, че клубът вече е затворен", казва младият мъж.

Има още нещо, което променя Турция. Консервативната мюсюлманска част от обществото упражнява все по-силен натиск върху светските турци. До преди 2,3 години е нямало такъв натиск.

Ердоган одобри конституционните промени за повече президентска власт

"Дори и политиците празнуваха по площадите. Например на площад „Таксим“ кметът се качи на сцената, заедно певците и пя заедно с тях. През последните години обаче натискът се засили. Мнозина се опълчиха, защото искат и занапред да празнуват според вкуса си. Други пък вече се отказаха", допълва Фуат.

Времената са неспокойни. Президентът и правителството смятат да променят Конституцията. Ердоган иска да получи повече власт.

У дома Фуат гледа вечерните новини. Той не одобрява промяната на Конституцията, но същевременно внимава и какво говори.

"Според мен предложението не е особено демократично. Нали имаме парламент. Новата Конституция се съсредоточава само върху една личност, а ние не искаме това. Много по-демократично е, когато повече хора участват в политиката", смята той.

Фуат не иска да променя модерния си начин на живот, въпреки терора и натиска на консервативните мюсюлмани в страната. Той призовава запада да не забравя Турция.

Ердоган настоява връщането на смъртното наказание да влезе в дневния ред на парламента

"Европейци, американци, австралийци, нека дойдат тук и ясно да заявят, че ни подкрепят. Да ни уверят, че не сме сами", казва той.

Истанбул все още е привлекателен. Младите хора биха могли да се забавляват прекрасно тук.

"Страната не бива да бъде оставена в ръцете на фанатиците", категоричен е Фуат

Вижте видеото в сайта на Deutsche Welle
 
Deutsche Welle