Има шансове за нов президентски мандат за Клинтън
Има шансове за нов президентски мандат за Клинтън / netinfo

Това поне е сигурно. На 4 ноември догодина американците ще изберат нов президент, който да замени Джордж Буш. Избирателният процес ще бъде странна смесица между старото и новото: между ръкостискания в Айова и партизанска война в YouTube. Президентските избори ще погълнат напълно националното (и световното) внимание, въпреки че начинът, по който новият държавен глава ще управлява, зависи до голяма степен и от резултата от изборите за Камарата на представителите и Сената, които ще се състоят същия ден.

Сезонът на първичните избори ще бъде необичайно богат. Гражданите на Айова и Ню Хемпшир ще гласуват по-рано от всякога, най-вероятно през първата половина на януари. Другите щати се блъскат един друг кой ще изтегли своите първични избори по-напред. Сезонът ще включва също така една нова решителна дата - 5-ти февруари, когато двайсетина щата, включително гигантската Калифорния, ще проведат своите избори. След това първичните избори ще отстъпят място на най-дългата предизборна кампания в историята, която също така ще бъде и най-скъпата.

Златно правило на американската политика е, че всеки период на избори носи поне една голяма изненада. Въпреки това изглежда много вероятно тази година да бъде на демократите. Републиканската партия е в сериозен безпорядък - непопулярна сред избирателите, изтормозена от скандали, опетнена от некомпетентността на представителите си и несигурна накъде поема. Преди пет години Америка беше разделена поравно от гледна точка на партийната подкрепа - по 43 на сто за всяка от двете партии. До 2007 г. числата се промениха и дадоха на демократите предимството от 50 срещу 35 процента. До октомври с.г. техните кандидат-президенти бяха събрали със 70 на сто повече пари от противниците си републиканци. В Охайо, Вирджиния и Колорадо подкрепата премина на страната на демократите - в Охайо, който наклони изборите през 2004 г. в полза на Джордж Буш, това стана особено категорично.

Онзи, който спечели първичните избори на Демократическата партия, най-
Има шансове за нов президентски мандат за Клинтън
netinfo
вероятно ще се озове в Белия дом.

Хилари Клинтън има най-добрите шансове да бъде човекът. През по-голямата част от 2007 г. тя се радваше на сериозната преднина в социологическите проучвания от 20 или повече пункта пред най-близкия си демократически опонент, Барак Обама. Тя доказа, че се справя впечатляващо в дебатите и, в по-малка степен, на предизборната трибуна, като винаги показваше отлично познаване на политическите детайли. Освен това тя е подкрепяна от най-добрата политическа машина в страната.

Това не идва да подскаже, че Хилари Клинтън ще спечели лесно.

Барак Обама или Джон Едуардс могат да постигнат пробив в Айова (където се състезават рамо до рамо с г-жа Клинтън). Републиканците биха могли да се обединят около един "убиец на Хилари". Обаче и Обама, и Едуардс се изявяват като твърде лека категория (а Америка опита с леката категория през 2000 г. и стигна дотам да съжалява за това).

Има шансове за нов президентски мандат за Клинтън
netinfo
Ал Гор, дори и да промени мнението си и да влезе в борбата, е доказано губещ (освен ако не става дума за Нобелови награди или Оскари). Потенциалните "убийци на Хилари" в дясното до един имат значителни слабости. Руди Джулиани, който води в републиканските проучвания, има доста кирливи ризи, включително две бивши съпруги и куп проблематични приятелчета.

Възможното завръщане на г-жа Клинтън в Белия дом ще погълне политическия дебат повече от всичко останало. Ако победи, тя ще счупи всички видове рекорди.

Ще бъде първата жена президент на Америка. Ще стане и първият президент, състоящ в брак с бивш президент (а Бил Клинтън ще се превърне в първата американска "първа дама" от мъжки пол). Освен това Хилари ще бъде и вторият пореден Клинтън, който ще вземе ключовете за Белия дом от представител на рода Буш. Ако г-жа Клинтън бъде избрана през ноември, ще се окаже, че членовете на двете семейства ще бъдат президенти в продължение на 24 последователни години.

Битката за контрол в Конгреса ще е още по-предвидима от тази за Белия дом. Демократите спокойно ще запазят достатъчно мнозинство в Камарата на представителите: проучванията показват, че обществените предпочитания за тях са със 7 до 12 процента по-високи от тези за опонентите им. Те също така ще увеличат мнозинството си в Сената от сегашната ялова разлика (осигурена от двама независими, които обикновено гласуват за тях). Защитата няма да издържи

Републиканците ще защитават 21 места в Сената, а демократите - 12. Някои от тях ще бъдат свободни, благодарение на поредицата от оставки, включваща тази на Пит Доминици от Ню Мексико, както и закъснялото, подплатено със скандал оттегляне на Лари Крайг от Айдахо. Републиканците ще имат много по-малко пари от демократите. И ще защитават компрометирана марка, благодарение на безконтролните обществени разходи, президентската некомпетентност и цяла серия от скандали, свързани със секс и пари.

Дори и така, демократите ще са щастливи, ако постигнат 60-те места, необходими им за защитено от обструкции мнозинство. Но ще спечелят мнозинство от шест или седем места (включително отнемайки такива от някога републикански щати, като Вирджиния и Колорадо). Това ще улесни демократическия президент да прокара тяхната програма.

А каква ще бъде тя? Основен неин елемент във вътрешната политика ще бъде реформата в здравната област. В чужбина фокусът ще бъде върху оправянето на тежките отношения на Америка с останалия свят (г-жа Клинтън вече обеща публично, че ще направи съпруга си пътуващ посланик на добра воля).

Всеки, който очаква драматичен завой наляво, ще бъде разочарован. Най-малкото, републиканците няма да се придвижат толкова наляво, колкото Джордж Буш и републиканците отидоха надясно.

Здравните реформи на г-жа Клинтън например са умерени и пазарно ориентирани. А в областта на външната политика тя внимателно отказа да се ангажира с изтеглянето на американските войски от Ирак или да върже ръцете на САЩ по отношение на проблема в Иран. Ноемврийските избори, при все цялата им драматичност и разгорещеност, ще доведат до период на внимателен прагматизъм, вместо на агресивна идеология. (БТА)