Грузинската опозиция се обединява срещу Саакашвили
Грузинската опозиция се обединява срещу Саакашвили / netinfo

Прозападният грузински президент Михаил Саакашвили е изправен пред най-голямото си предизвикателство до момента. Опозицията се обединява около обвиненията в корупция, а обществената подкрепа за него намалява, отбелязват анализатори.

Саакашвили, верен съюзник на Съединените щати, дойде на власт благодарение на огромната обществена подкрепа по време на мирната революция през 2003 г. в бившата съветска република, но тази година управлението му пострада от слухове за корупция и мистериозни смъртни случаи.

Саакашвили нарече обвиненията лъжи и в тяхна подкрепа не бяха представени никакви доказателства.

"Положението е много сериозно, назряло е за промяна", каза Нана Сумбадзе, анализатор от Института за политически изследвания в Тбилиси, коментирайки разочарованието от управлението на Саакашвили.

Миналия вторник за много грузинци слуховете се превърнаха в реалност, когато Иракли Окруашвили - популярният бивш министър на отбраната от кабинета на Саакашвили - основа опозиционна партия и по националната телевизия обвини президента в корупция и заговор за убийство.

Два дни по-късно полицията арестува Окруашвили по обвинения в пране на пари. Това предизвика антиправителствен митинг. В Тбилиси се събраха 15 000 души - най-големият протест за изминалите четири години.

„Хората усетиха, че слуховете се потвърждават", каза Сумбадзе.

"Стана ясно, че нещо драстично се е променило за неговото правителство и че търпението на обществото се е изчерпало", добави Сумбадзе.

През Грузия преминава тръбопровод, пренасящ петрол от Каспийско море за Европа и около този петролопровод се води борбата за влияние между Русия и Запада в Каспийския регион.

"Игра с огъня" - така популярният национален всекидневник "24 часа" озаглави вчера статията си на първа страница, посветена на събитията от миналата седмица.

Голяма част от 4,5 милионното население на Грузия слуша обвиненията на Окруашвили по телевизията, новините бяха пълни с репортажи за обвиненията, за това се говореше и по улиците, в кафенетата и заведенията в столицата Тбилиси.

ПРОТЕСТИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

През уикенда разп
Грузинската опозиция се обединява срещу Саакашвили
netinfo
окъсаната грузинска опозиция - много от нейните членове са бивши революционни съюзници на Саакашвили - се обедини за първи път, за да сформира коалиция, която планира протести в цялата страна следващия месец. Целта е Саакашвили да бъде свален.

Анализатори казаха, че е все още прекалено рано да се прогнозира дали новообединената опозиция ще се окаже ефективна и отбелязват, че опозицията тепърва ще трябва да си намери лидер. И все пак анализаторите са на мнение, че макар Саакашвили да продължава да се ползва с голяма подкрепа, в страната расте недоволство.

Недоволството на опозицията не е породено от прозападната и антируска политика на Саакашвили, а от обвиненията в корупция, които той нарече лъжи.

"Саакашвили се превърна в шампион по хорската омраза", каза пред Ройтерс Тина Хидашели, една от лидерките на опозиционното движение.

"Ние ще стигнем до всеки университет, всяко село и всеки град, за да говорим с хората и да ги информираме", каза тя.

И въпреки, че настоява, че протестите ще бъдат мирни, анализаторите смятат, че е възможност да се стигне до насилие.

Трудно е да се каже дали правителството ще използва сила срещу протестиращите, то пази международния си демократичен имидж", каза Арчил Гегешидзе, анализатор от Грузинската фондация за стратегически изследвания.

Опозицията каза, че е получила анонимни заплахи по телефона и че неизвестна група е изпочупила един от регионалните й офиси, точно преди там да се проведе събрание.

В понеделник Саакашвили беше на официално посещение в Атина. Един от най-близките му политически съратници и член на парламента Гига Бокерия каза пред Ройтерс, че мирните протести са част от демократичния процес и че опозицията е прекалено разпокъсана, за да успее.

"Всеки знае, че опозиционният лагер няма ясни ценности, принципи и визия", заяви той. Ето защо при едни избори обединението им е обречено". Идната година в Грузия предстоят и президентски, и парламентарни избори. (БТА)