Георги Гатев: В делото има много политика
Георги Гатев: В делото има много политика / netinfo

Интервю на Жени Марчева, специален пратеник на Дарик в Триполи, с адвокат Георги Гатев.

Адвокат Гатев, историята на този процес е много дълга, но кои според Вас са най-убедителните, най-безспорните доказателства за невинността на българите, които досега либийският съд – без значение дали Наказателният съд или Върховният съд – е неглижирал?

Аз мога да поставя въпроса и от друга гледна точка: с какви въобще доказателства разполага обвинението по отношение най-вече на обвинението за заразяване със СПИН.

От наша гледна точка обвинението не разполага с абсолютно никакви доказателства, като изключим тези самопризнания на част от подсъдимите и евентуално тези банки, които бяха иззети, разпитите на един-двама души-свидетели, които по принцип не доказва нищо съществено или по-точно драстично допринасят за поддържани тезата на обвинението.

Така че от тази гледна точка по-скоро ние разполагаме с много факти и доказателства, и много обстоятелства, които изложихме и които категорично опровергават тезата на обвинението.

Нашата защита по-скоро беше построена на базата на отменителното решение на Върховния съд. Тоест ние искахме да изложим с помощта на аргументите и доводите, които беше постановила върховната инстанция на Либия. Именно тези доводи и аргументи да можем да ги използваме на тази съдебна инстанция, за да докажем кои точно въпроси не са били изследвани, не са били анализирани и на които трябва да се наблегне, когато следва да се преценява виновността на подсъдимите. Именно това ни беше силата – да използваме отменителното решение на Върховния съд, заедно с тези техни мотиви, които бяха изложени и които до голяма степен ни помогнаха при анализа и на доказателствата на тази съдебна инстанция.

Добре, преди повече от 40 дни, при предишното заседание на Наказателния съд разговаряхме с Вас и вие казахте, че при тези доказателства, ако либийският съд е независим, не очаквате никаква друга присъда, освен оправдателна. В същото време обаче ми казахте, че Вие самият не сте убеден в непредубедеността на либийския съд. Сега има ли промяна в позицията Ви? Смятате ли, че либийският съд е достатъчно независим, за да отсъди справедливо?

По отношение на първия въпрос: и сега мога да твърдя, че по това дело обвинението не разполага с никакви категорични доказателства, които могат да постановят една осъдителна присъда. Пак казвам, че единственият най-сериозен аргумент на обвинението са отречените самопризнания на подсъдимите, без да се изложат никакви други безспорни доказателства, които да сочат за някаква виновност на подсъдимите.

Що се касае до самия либийски съд, аз все още, поне на този етап, не съм си променил мнението, тъй като във вчерашното заседание Вие видяхте как се развива процесът, видяхте една фриволност в поведението и на прокурора, и на гражданските ищци. Забелязахте, че съдът малко трудно озъбтява тези страни и самият факт, че те си позволяват едно много по-свободно поведение, бих казал даже арогантно на моменти, говори, че явно има някакво влияние, някакво давление от някъде, което до голяма степен успокоява тези страни. Така че аз продължавам да мисля, че този съд, ако някъде от високо се манипулира, той няма да прояви обективност.

Давление от кого? Влияние от кого? Какъв беше въобще този цирк в последния половин час от заседанието? Защо това заседание беше отложено с три дни?

Този проблем не се е появил само вчера. Вие знаете, че при предишните съдебни заседания просто не можем да говорим за законна процедура, тя непрекъснато се нарушава, да не казваме, че въобще не се спазва.

Тези ходове на съда и нас ни поставят в неудобно положение, никога не сме наясно и не можем да преценим какво може да направи съда в даден момент – как ще реагира, как ще процедира. Това не трябва да Ви изненадва и аз вече съм свикнал, от нищо не се изненадвам в този процес.

Навсякъде по света след като пледират прокурорите, пледират защитниците на подсъдимите. А Вие виждате, че тук след като пледираха прокурорите, след това пледираха адвокатите на гражданските ищци, те изведнъж на следващото съдебно заседание представиха свидетели, представиха видеозапис. Въобще никакъв ред няма в представянето на доказателствата, което явно, че се прави със съгласието на съда. Защото ако съдът си беше на мястото, той нямаше да позволи такава анархия в воденето на производството.

Сега какво очаквате? Какво ще се случи на съботното заседание на Наказателния съд?

Според мен няма да се случи нищо съществено. Пак по тяхната процедура, на моменти даже неписана. Ще се даде възможност на прокурора да възрази срещу изнесените факти и доказателства в пледоарията на адвокатите. Ще вземе становище по отношение на становището на гражданските ищци, някои от които също чухме.

От друга страна е възможно самите страни – и от наша страна, от името на г-н Бизанти, и от страна на гражданските ищци, те пък да вземат страна по отношение на казаното от прокурора и Вие виждате, че в един момент започва един такъв разговор, който на моменти става даже неуправляем, така че нищо чудно в събота съдът да отложи за някой друг ден съдебното заседание, за да могат пък другите страни да вземат становище, по което примерно е взето становище тази събота.

Това е смешно, тази практика на реплики и дуплики може да продължи до другата година.

Ами, смешно, но е факт.

Вие ще присъствате ли на заседанието в събота?

Ще направим всичко възможно да дойдем, не толкова защото нашето участие ще има някакво голямо значение, а просто не искаме да даваме повод на съда да намери някакви съображения и да отложи делото по наша вина. Така че само заради това ще дойдем, за да може този процес в края на краищата да приключи.

Допускате ли да се случи изненада в събота. Например произнасяне на присъди. Възможно ли е това?

Не, в никакъв случаи няма тогава да произнесат присъда. Тяхната практика е такава, че след пледоариите минава известно време, тогава се чете присъдата, може би ще кажат 15-20 дни, месец твърде е възможно да споменат, но в никакъв случай поне в първата половина на ноември присъдите няма да бъдат произнесени.

Искам само да Ви върна към пледоарията Ви пред Върховния съд на Либия. В нея Вие казахте, че смъртаната присъда, издадено от Наказателния съд в Бенгази, е силно повлияна от общественото мнение в града, което е срещу българските медици. Смятате ли, че сега този Наказателен съд в Триполи ще издаде присъди, много по-малко повлиян от общественото мнение в Либия?

Не мога да гадая и не мога категорично да отговоря на този въпрос, защото дали делото ще е в Бенгази или в Триполи, нещата според мен не са кой знае колко различни, тъй като не толкова общественото мнение контролира този процес. Вярно е, че то също има своето много голямо влияние върху него и неслучайно аз в моята пледоария споменах и за това обществено мнение. Но така или иначе освен общественото мнение, Вие усещате, че тук има и други фактори, които влияят върху съда или евентуално ще повлияят на съда при вземането на решението.

Мога да твърдя, че този казус за мен не е чисто юридически.

Има много политика.

Да, в него има много политика.

Това пречи ли Ви като адвокат?

На мен не ми пречи дотолкова, доколкото моята роля като адвокат е да се занимавам с правната страна на въпроса. Аз съм обсъждал доказателствата по делото и моята задача е да мога да ги представя пред съда и да убедя съда в това, че подсъдимите не са виновни.

Аз изпълнявам чисто юридически функции, политиката не ме интересува.