Френските издания коментират визитата на Кадафи
Френските издания коментират визитата на Кадафи / netinfo

Водеща тема за всички френски издания е започващата днес петдневна визита на либийския лидер Муамар Кадафи във Франция.

"Никола Саркози посреща без комплекси тиранина от Либия", пише вестник "Либерасион". Според вестника Париж удостоява с петдневна визита същия този лидер, който преди десетина години караше либийците да горят френското знаме в центъра на Триполи по време на либийския национален празник. Въпреки че от 2003 г., когато разкри на Лондон и Вашингтон ядрените си планове, Кадафи доста се поуспокои, това не му попречи по време на срещата на върха ЕС-Африка в Лисабон този уикенд да направи няколко провокативни изказвания, с които да покаже, че смята за "нормално слабите да прибягват до тероризма" и разкритикува остро "диктатурата" на Съвета за сигурност на ООН, допълва изданието.

Вестникът отбелязва, че в края на визитата си във Франция "либийският тиранин" ще си тръгне добре въоръжен, ако се вярва на думите на сина му Сейф ал Ислам, който заяви преди няколко дни, че по време на посещението си баща му ще закупи от Франция доста военна техника.

В друг коментар по темата "Либерасион" припомня, че Кадафи, който в продължение на осем години и половина държа зад решетките шестимата български медици, които бяха измъчвани в затвора, сега е възнаграден с една дълга официална визита. Нищо не принуждава Франция да прибързва толкова много и да върши подобна мерзост, пише в. "Либерасион".

В интервю за в. "Кроа" френският министър на външните работи Бернар Кушнер казва по повод посещението на Кадафи, че не става дума в името на реалполитиката да бъдат забравени имената на жертвите на либийския режим.

"Посещението на Кадафи в Париж съвпада с годишнината от приемането на Всеобщата декларацията за правата на човека. Дали това е просто съвпадение, добро предзнаменование или провокация?" пита дипломат номер едно на Франция.

"Всички правозащитници и аз лично си спомняме, че либийският държавен глава беше професионален нарушител на правата на човека и че се беше обявил за последовател на войнстващия ислямизъм", допълва Кушнер.

"И дума не може да става да забравим жертвите, които са приписвани на Кадафи, нито пък техните страдания, дори и ако Кадафи се отказа от оръжията за масово поразяване и от тероризма", отбелязва френският първи дипломат.

В интервю за в. "Паризиен" френският държавен секретар за правата на човека Рама Яд споделя, че е "притеснена" от факта, че либийският лидер идва във Франция точно днес, когато се отбелязва Международният ден за правата на човека и годишнината от приемането в Общото събрание на ООН на Всеобщата декларация за правата на човека.

"Полковник Кадафи трябва да разбере, че нашата страна не е изтривалка, върху която един ръководител - било терорист, или не – може да идва и да си бърше краката от кръвта на извършените от него злодеяния", казва Яд пред френското издание.

"Ще бъда още по-притеснена, ако френската дипломация се задоволи да подпише търговски договори с Кадафи, без да изиска от него гаранции в областта на правата на човека. Ще е неприлично тази визита да се сведе само до подписването на договори или до попълването на празни чекове", отбелязва Яд.

По повод интервюто на Рама Яд за "Паризиен" френското издание "Нувел обсерватьор" отбелязва, че визитата на Кадафи вече предизвиква разногласия и в самото френско правителство.

"Добре дошъл във Франция господин Демократ!", озаглавява коментара си по повод визитата на Кадафи в Париж всекидневникът "Франс соар".

Френското икономическо издание "Трибюн" констатира, че дипломацията на Саркози е направила своя избор - този на ефикасността в отношенията с другите държави. "Въпреки че меркантилният реализъм не е присъщ на цяла Франция, то той поражда често пъти силно притеснение и неудобство у французите", допълва вестникът.

Всекидневникът "Фигаро" се опитва да защити решението на Саркози да приеме Кадафи във Франция. "Триполи играе важна роля. Няма нищо срамно в това да признаем този факт и да защитаваме нашите интереси", допълва изданието.

В интервю за френския икономически всекидневник "Лез еко" френският премиер Франсоа Фийон казва, че полемиката около визитата на Кадафи е "неуместна".

"Напълно законно е Франция да поддържа връзки с дадена държава, като същевременно се придържа към международното право", твърди Фийон.

"Онези нравоучители, които се бунтуват срещу визитата на Кадафи, трябва добре да помислят какво говорят! Ако бяхме оставили българските медици да изгният в либийските килии, това щеше да бъде престъпление", казва Фийон.

"Франция приема полковник Кадафи, защото полковникът освободи българските медици и защото започна процес на повторно интегриране в международната общност", допълва Фийон.

"Приемаме либийския лидер и защото в рамките на отношенията между държавите от региона на Средиземно море имаме нужда от една Либия, която отново да стане държава, с която може да се говори и в която правата на човека се спазват", заключава Фийон пред в. "Лез еко".

Вълна от критики предизвика визитата на Кадафи във Франция, отбелязва френският в. "Монд". Изданието обобщава мненията на френските политици, които в последните няколко дни се обявиха за или против посещението на либийския лидер в Париж. /БТА/