Евродепутатите искат парламентът им да заседава само в Брюксел
Евродепутатите искат парламентът им да заседава само в Брюксел / netinfo

Дни преди редовната юнска сесия на Европейския парламент в Страсбург, в Брюксел бяха публикувани резултати от допитване до евродепутатите, което отново и недвусмислено показва, че те искат парламентът да заседава само в Брюксел.

Според допитването 89 на сто от евродепутатите предпочитат Европейският парламент да заседава на едно място, а за 84 на сто от тях това място е Брюксел.

Допитването е организирано от т.нар. "Кампания за парламентарна реформа". От разпратените до всички депутати въпросници - общо 785, на въпросите са отговорили 306 души.

Според установената практика Европейският парламент се е разпрострял в три града - Страсбург, Брюксел и Люксембург. Страсбург е официалната "столица" на парламента и там веднъж месечно се свикват редовни сесии. В Брюксел заседават 20-те парламентарни комисии между сесиите, а веднъж месечно тук се свиква "мини сесия", два пъти по-кратка от редовната. В Люксембург е част от документацията на Европейския парламент.

Всеки месец от Брюксел към Страсбург започва "велико преселение" на евродепутати, техни сътрудници и служители на Европейския парламент, които работят постоянно в белгийската столица. В същата посока потеглят и членовете на Европейската комисия и многобройните им сътрудници. По традиция на редовната сесия на Европейския парламент Европейската комисия се събира на редовното си седмично заседание в Страсбург - за да покаже уважение към единствената голяма институция в Европейския съюз, избрана с пряко и общо гласуване.

Стотици журналисти също поемат в посока Страсбург.Целият човешки поток, стигащ веднъж месечно до Страсбург със самолети, влакове или леки коли, се съпровожда от десетки товарни камиони, пренасящи свързаната с всяка сесия документация, която тежи тонове. Освен, че струва по 200 милиона евро годишно на европейския данъкоплатец, "великото преселение" изхвърля в атмосферата хиляди тонове "парникови газове". И това в момент, когато Европейския съюз се обяви за водеща сила в света в борбата за по-чиста околна среда.

Сякаш е очевидно какво трябва да се направи, за да се прекрати това невероятно разпиляване на средства и работно време, което при това е и вредно за околната среда. Франция обаче не дава и дума да се издума за изтегляне на Европейския парламент от Страсбург. Първо, от съображения за престиж. Никоя страна в Европейския съюз не би искала да загуби официално настанена в нея институция на съюза, особено толкова голяма като Европейския парламент. Второ, по икономически съображения. През седмицата, когато парламентът заседава в Страсбург, всички хотели са претъпкани, пълни са вечер и повечето ресторанти и кафенета, организират се приеми и коктейли, държавата не се скъпи да отпуска средства за благоустройство на града.

Въпросът за преместването бе повдигнат неотдавна от журналисти на една от пресконференциите на новоизбрания френски президент Никола Саркози. По този въпрос Франция не преговаря, отговори сухо и кратко той.

Залегнало в договорите за Европейския съюз, местоположението на Европейския парламент може да бъде решено само с пълно единодушие на страните членки на съюза. С други думи, Франция разполага с право на вето по въпроса. Както личи, Париж няма да се поколебае да го използва и "великото преселение" ще продължи - в обозримо бъдеще. (БTA)