ЕС се отказа от предпазни клаузи за България и Румъния
ЕС се отказа от предпазни клаузи за България и Румъния / netinfo

Европейската комисия ще приеме България и Румъния в ЕС без специалните предпазни клаузи, за които настояваха някои от старите страни членки, включително Великобритания, съобщи еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини.

Неговото признание попари надеждите на британското правителство, че двете балкански страни ще бъдат накарани да почакат, преди да могат напълно да се възползват от някои от най-спорните правомощия на ЕС. Сред тях е европейската заповед за арест, която се издава от съдии в други страни от ЕС, но има почти същата сила във Великобритания като заповед за арест, издадена от британски съдия. Фратини каза, че ЕК е решила, че не е необходимо да налага незабавно предпазни клаузи на Румъния и България.

Министрите реформатори и държавните служители в Румъния и България са първите, които признават, че техните съдебни и прокурорски служби включват хора, замесени в скандали с корупция и имащи връзки с организираната престъпност. Въпреки това комисията се надява да насърчи по-нататъшните реформи. Фратини заяви, че когато ключовият заключителен доклад бъде оповестен публично от ЕК във вторник, в него няма да се споменават санкции. "Няма незабавно да приложим предпазни клаузи, но възможността остава, защото така е според договора за присъединяване", посочи той.

Запитан защо той отхвърля налагането на временните предпазни клаузи още в началото, Фратини заяви: " Не е необходимо. Вместо това ние ще установим механизъм за много по-голяма помощ на България и Румъния по отношение на обучението и оказването на сътрудничество на съдии и прокурори".

По-рано тази година в доклад на еврокомисията пишеше, че България има още много да направи в борбата с корупцията в правосъдната система. Организираната престъпност поставя под въпрос властването на закона в България, изтъкваше докладът.

От 1 януари 2007 година, когато двете страни ще се присъединят, румънските и българските съдии ще могат да издават европейски заповеди за арест на базата, че тяхната преценка е толкова благонадеждна, колкото заповедите, издавани от британски, шведски или холандски съдилища.

До две години подобен правен инструмент - европейска заповед за намиране на доказателство - ще влезе в сила и ще бъде достъпен за съдиите от двете държави. Според това съдебно разпореждане, договорено на политическо равнище през юни, испански съдия, например, разследващ изнасилване в Коста дел Сол ще има право да изпрати британска полиция в дома на турист във Великобритания, за да търси конкретна дреха като доказателство.

Новите европейски заповеди са изработени на основата на принципа на взаимното признаване, което означава, че британските власти имат твърде малко технически причини да възразят на заповедта и в повечето случаи трябва автоматично да я изпълняват. Британски съд може да отхвърли разпореждането, ако смята, че съдът, който го е издал, е нарушил основни права. В частни разговори британски представители твърдо настояваха, че предпазните клаузи, наложени като временна мярка на Румъния и България, са единственият начин да се отговори на сериозната загриженост за проблемите в наказателното им право. /БТА/