"Искам да стана лекар и да убивам поддръжници на ИД", казва Акрам. Язидското момче е само на 6, когато го отвличат бойци на ИД. Чак три години по-късно го освобождават срещу откуп.

Ето какво разказва Акрам:

"Казаха ми, ако някой иска да те убие, убий го ти. Ако вече нямаш оръжие, вземи една ръчна граната и се самовзриви. Все плачех и им казвах: Искам при мама. Къде е тя? А те ми отговаряха: Майка ти е мъртва, не знаем къде е", разказва момчето.

Младите бойци на халифата: Учеха ни как да режем глави на неверници

По време на пленничеството си Акрам е бел тежко ранен. Белезите са още по тялото му. "Патрондашът беше тук, в ръцете си държах автомат. И всички викахме: Те са нашите врагове".

Акрам разпозна своя бивш командир в различни пропагандни видеа.

"Подреждаха пленниците в една редица и крещяха: Аллах Акбар". След това им режеха главите и ги обръщаха по гръб", разказва той.

Ислямска държава използва 3500 жени и деца като роби в Ирак

След 3 години пленничество Акрам е освободен срещу откуп от 10 500 долара

Според Файзал Коти от неправителствена организация никой се грижи за тези деца. Те са съвсем сами в мъката си, никой не им обръща внимание.

Малко дете хладнокръвно застреля затворник в шокиращо видео на Ислямска държава

Акрам обича футбола повече от всичко. Но все още му е трудно да ходи на училище. Той живее сега при баба си и при своите братя и сестри. И не знае дали някога ще види родителите си отново.

Акрам обаче знае какъв иска да стане като порасне.

"Искам да стана лекар и да убивам поддръжници на ИД", казва той.
 
Deutsche Welle