Дебатът Обама-Ромни: преломна битка в борбата за президентския пост

Дебатът Обама-Ромни: преломна битка в борбата за президентския пост
Дебатът Обама-Ромни: преломна битка в борбата за президентския пост / снимка: Reuters

Във втория дебат между претендентите за държавен глава на САЩ - демократът и настоящ президент Барак Обама и републиканеца Мит Ромни победител е Обама. Това сочат резултатите от експресни проучвания на общественото мнение и мнения на анализатори. Първия дебат спечели кандидат-президентът на Републиканската партия. Според последни официални проучвания одобрението за двамата кандидати в обществото е изравнено и по думите на политолога доц. Даниел Смилов двадесет дни преди изборите на 6 ноември борбата на Ромни и Обама е за всеки глас.

Какви са характеристиките на дебата извън съдържанието на политиките, които двамата претенденти залагат, и дали именно те в голяма степен не залагат едни или други общесдтвени нагласи - на тези и други въпроси отговориха в предаването Кой говори политолозите доц. Анна Кръстева и доц. Даниел Смилов, както и специалистът по риторика доц. Иванка Мавродиева.


Дебатът - двубой с феърплей

Вторият дебат беше организаран в различен вариант от първия. Първият словесен двубой предполагаше единоборство: двамата съперници стояха прави зад трибуни. Вторият дебат беше в по-лежерен вариант - те седяха на високи столове, пред масичка и когато им се задаваше въпрос те ставаха, обясни доц. Иванка Мавродиева.

Дебътът се води на живо, пред публика от 80 човека, за които се казва, че не са решили категорично кого да подкрепят. Те са специално подбрани от различни социални групи, с различна възраст, пол, раса, етнос, като се оформя представителна извадка от колебаещите се гласоподаватели. Те са написали на листчета въпроси, които кандидатите не са знаели предварително. Въпросите обаче са добре формулирани, което предполага, че са проведени консултации, коментира специалистът по риторика. Когато участниците стават прави и отговарят на въпросите, те разговорят с част от американците и в същото време влизат в единоборство помежду си.

Дебатът ОбамаРомни преломна битка в борбата за президентския пост
netinfo

По мнението на Мавродиева Обама е бил енергичен, умерено агресивен, жизнен, позитивен. „Той умее да разговаря с хората", каза Мавродиева, като даде пример със зададен въпрос за заплащането на жените, на който президентът е отговорил с личната си история - че е отгледан от самотна майка, че баба му е била служителка в банка. „Докато Ромни излъчва тази дистанцираност на човека поколения наред представител на корпоративна Америка, с голям опит", каза Мавродиева.

Според нея в дебета се вижда модел, който все още отсъства в България, а е работещ - претендентите едновременно са противоборци, състезателното начало го има, но го има и фейрплея, учтивостта, дори да е лицемерно, обръщението по статус.

Дебатите и ефектът от тях следва да се разглеждат в плоскостта на медийната среда и на личното присъствие, смята доц. Даниел Смилов. Според него ключовата дума е доверие и кой именно от двамата кандидати го генерира повече сред обществото. Смилов обясни, че дебатите не са толкова по същността на политиките, които двамата претенденти биха провеждали, защото това са въпроси, които са изговорени и на които до голяма степен е отговорено.

„Струва ми се, че тези дебати наистина са за личности - кой вдъхва повече доверие, кой повече си вярва, кой е по-искрен и наистина би могъл да проведе своята програма след това", каза Даниел Смилов.

Победителят

Във втория дебат между претендентите за държавен глава на САЩ в следващите четири години - демократът Барак Обама и републиканецът Мит Ромни, победител е настоящият президент, категорични са политолозите.

Дебатът ОбамаРомни преломна битка в борбата за президентския пост
netinfo

„Този път Обама изглеждаше доста по-президентски от своя конкурент", коментира Смилов. Той се позова на оценки на анализатори, според които Обама е успял да обърне нещата в своя полза. „При първия дебат Обама се представи доста зле. И това беше ключов момент, при който кампанията на Ромни доби енергия. Обама се надяваше с дебата да успее да спре възхода на Ромни и като цяло резултатът от тази гледна точка е позитивен за него", коментира политологът с уговорката, че е рано да се правят оценки, защото няма представителни резултати, а освен това Обама е имал преднина спрямо опонента си и преди втория словесен двубой. Експресни проучвания след дебата сочат като убедителен победител именно настоящия президент на САЩ, макар и цифрите да са различни.

Доц. Анна Кръстева изрази противоположна позиция за поведението на Обама. Според нея причината за неубедителното представяне на настоящия президент на САЩ в първия дебат е била лошата стратегия на щаба на демократа. „Стратегията беше той да бъде в ролята на президент за разлика от другия, който е в ролята на претендент и че тази символна статусна разлика трябваше да реши дебата. С други думи на първия дебат той беше надъхан да стои дистанциран, някъде отвисоко и да остави другия да се бори. Тази стратегия не проработи и сега той бих казала се принизи или се възвиси - зависи от гледната точка - но напусна тази привилегирована позиция на президента. И влезе в ролята на борец, ние знаем, че добре я играе", каза Кръстева.

Дебатът ОбамаРомни преломна битка в борбата за президентския пост
netinfo

„Обама беше по-добрият актьор, докато при Ромни имаше и на моменти се усещаха заучени пасажи, техники, които са били много тренирани в подготовката на дебата, някои от които не проработиха и той може би се сумти", коментира и доц. Смилов.

Той отбеляза, че конфронтацията е била доста сериозна. „Всичко започна с усмивки, но при разделянето имаше известен хлад между двамата, явно този двубой вече започва да действа на личностна основа между тях, но всички принципи на приличие бяха спазени", каза още политологът. По мнението му този тип психологизъм е важен в такива дебати, той действа на публиката подсъзнателно. „Може би е тревожно, че психологизмът играе чак толкова голяма роля в ключови политически избори, в които и рационалността трябва да има някакво значение" коментира той.

Експертите обърнаха внимание и на новите възможности на зрителите да наблюдават дебатите, които са запазили огромното си значение през годините. Те са телевизионни и се провеждат в настоящия си формат от 60-те години на миналия век. Но новите технологии променят достъпа на зрителя и възможностите да ги гледа, като всеки може да наблюдава в социалните мрежи, да избере част от двубоя и така нататък.

Чуйте целия разговор в предаването „Кой говори" за дебата Обама-Ромни: