Дарик радио дари апарат за изследване на слуха на недоносени деца
Дарик радио дари апарат за изследване на слуха на недоносени деца / netinfo

Журналистите от „Ники Кънчев шоу”, спортно шоу „Гонг” и сайта Gong.bg дариха апарат за изследване слуха на недоносени деца, който от днес (13 март) е на разположение на екипа на д-р Радка Масларска, началник отделение „Неонатология” в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Дарената апаратура на стойност 12 500 лв. бе закупена със средства от традиционния Коледен благотворителен търг, проведен за трета поредна година в ефира на предаванията на Дарик радио и на сайта Gong.bg, и с посредничеството на фондация „Нашите недоносени деца”.

„С апарата, който журналистите от Дарик ни даряват, ще можем да извършваме начална профилактика и да поставяме навременна диагноза. По този начин ще даваме шанс за пълноценен социален живот на децата и техните майки”, заяви д-р Масларска.

Статистиката сочи, че едно до три на всеки хиляда новородени деца има проблем със слуха. С помощта на новия уред ще бъдат изследвани деца до 6-месечна възраст – родени, лекувани, преведени от други болници и посещаващи детска консултация.

„В Дарик сме изключително щастливи, че средствата, събрани от търга и дарени на фондация „Нашите недоносени деца”, вече помагат реално на нуждаещите се”, каза журналистът Ники Кънчев. Той разкри, че предстои със средства, събрани от благотворителния търг на Дарик, да бъдат закупени и дарени маси за повиване на Университетската акушеро-гинекологична  болница „Майчин дом”.

За Коледния благотворителен търг на Дарик

През декември 2012 г. и за трета поредна година „Ники Кънчев шоу”, спортно шоу „Гонг” и сайтът Gong.bg организираха благотворителен търг с разпродажба на редица спортни акртикули, модни аксесоари, ваучери за почивка, билети за спортни и музикални събития и др. Сред дарителите тази година бяха известните ни спортисти Стилян Петров, Мартин Петров, Ивелин Попов, Георги и Валентин Братоеви, Цветан Соколов, както и Българският футболен съюз, Плейстейшън България, хотел „Свети Никола” в Сандански, Българската федерация по волейбол, Адидас България, Рока България, галерията „Париж Москва”, художничката Стиляна Узунова, футболният треньор Димитър Димитров-Херо.

Благотворителният търг, проведен малко преди Нова година, събра уникалните 40 100 лева, които бяха разпределени по равно между Фонда за терапии на деца аутисти и фондация „Нашите недоносени деца“.

Най-големите дарители в търга и хора с най-щедри сърца се оказаха собственикът на футболен клуб „Лудогорец” Кирил Домусчиев и българския футболен национал Ивелин Попов – Домусчиев дари 10 000 лева директно в ефира на Дарик, а Ивелин Попов в интервю за „Гонг” обяви, че дарява 5000 лева и участва в събирането на още 3800 лева за каузата. Големи жестове направиха още парламентарната група на ГЕРБ, Георги Харизанов, Даниел Йорданов, Кирил Николчев, Илия Христов, Антон Барзов, Иван Лисиков от „Макдоналдс България”, Ваня Ирибаджакова от името на Райфайзен банк.