Ценни правила преди пътуване в чужбина
Ценни правила преди пътуване в чужбина / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Ценни правила преди пътуване в чужбина
41579
Ценни правила преди пътуване в чужбина
  • Ценни правила преди пътуване в чужбина

Колкото повече наближава дълго чаканото лято, толкова повече хора се замислят за почивката си някъде извън страната. А колкото повече наближава почивката, толкова по-голяма нужда от подготовка за нея имаме. Как да си осигурим пътуване без стрес и какво съветват специалистите. Освен да внимаваме за всичко, когато сме в чужда страна, има редица други малки, но ключови неща, които трябва да направим, за да предотвратим неприятности в чужбина. Да направим списък с важните предмети, които задължително трябва да вземем с нас и да внимаваме да не станем жертва на обир, са само някои от насоките, в които ни съветват специалисти. Какво друго трябва да имаме предвид преди да тръгнем на път? Това обясни Доньо Марков - експерт в областта и директор на голяма онлайн туристическа агенция. Той изброи част от практическите съвети, които дават обучените консултанти в кол центъра към агенцията.

„Съветите, които даваме на клиентите, са да организират своя багаж, свободното време, забавления, както и да бъдат подготвени за неприятности, които евентуално могат да се случат. А както знаем неприятностите в чужбина са два-три пъти по-тежки и от гледна точка на финанси, загуби, време, здраве. Всичко, което трябва да се грижим за него, по-добре да го организираме от България. Караме хората да обърнат внимание поне мъничко за страната, в която отиват, да научат малко от историята, от географията на тази страна, да бъдат запознати, че отивайки в Прага, те могат да видят хълм, където има лифт, могат да карат ски, да опознаят навиците и обичаите на хората, как могат да спестят пари, ходейки в ресторанти, в които се предлага такава храна", допълни Марков.

Той препоръча на хората, които се готвят за пътуване извън България, да бъдат подготвени с номерата и адресите на българските посолства и консулства. Много добър източник на такава полезна информация за града и дестинацията, която се посещава, са гидовете, които са широко представени на летища, жп гари, както и плакати, които осведомяват за опасности и неправилни неща, за които трябва да внимаваме.

Той предупреди, че много важно нещо от организацията на едно пътуване е багажът и неговото количество.

„В случай, че пътуваме с кола, това не е голям проблем да натоварим абсолютно всичко. Когато обаче тръгваме със самолет, има трансфери, прекачвания. Багажът е настина една сериозна пречка за доброто изкарване. Пътуването може да ви се стори ужасно, когато през цялото време само гледате и следите своя огромен куфар, в който носите неща, при които 70% от тях няма да бъдат използвани в 5-те или 7-те дена, когато сте на път", обясни експертът в областта.

Доньо Марков препоръча да бъдат използвани дебитните или кредитните карти, които притежаваме, вместо да се доверяваме на услугите на обменните бюра още на летището, където можем да бъдем ощетени, особено при по-крупна сума пари. Той определи банкоматът като най-доброто средство, с което можем да изтеглим местната валута и то по най-добрия курс.

„Курсът, който ще получим във всяко бюро в чужбина, дори да бъде без комисионната, в никакъв случай не може да бъде по-добър от курса на обслужващата ви банка. Тоест вие имате ако не кредитна карта, поне дебитна, която обслужва всички банкомати в света, от където най-ефикасно, лесно и бързо теглим пари", каза още Марков.

Експертът подчерта, че документите са изключително важен момент, защото в някои държави когато изгубите своя документ, ще трябва да останете в тази държава дълго време, работейки с консули, посолства за издаването на дубликати, плащане на пари и т.н. Затова той посъветва да приготвим копия на международен паспорт, на лична карта, на шофьорска книжка, на билета за пътуването, на застраховката и въобще копия на по-важните документи, за да не се стига до нелепи загуби и за да не разваляме удоволствието от пътуването.