България най-вероятно няма да изпрати още войници в Афганистан
България най-вероятно няма да изпрати още войници в Афганистан / снимки: пресслужбата на НАТО
България най-вероятно няма да изпрати още войници в Афганистан
24054
България най-вероятно няма да изпрати още войници в Афганистан
  • България най-вероятно няма да изпрати още войници в Афганистан

Повече от 20 държави обещаха да изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това стана ясно по време на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел. България най-вероятно няма да е сред тези държави. Страната ни няма възможност да изпрати още войници към почти 500-те, които вече са в Афганистан, заради липсата на пари.

Българското военно министерство е в тежко финансово състояние, а разходите на военните зад граница се покриват от националния бюджет, а не с пари на НАТО. В сряда американският президент Барак Обама обяви, че САЩ изпращат още 30 хиляди войници и призова и останалите съюзници да направят това. Малко по-късно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че организацията ще събере още около пет хиляди. В четвъртък това беше потвърдено от говорителя на НАТО Джеймс Апатурай: „Вчера генералният секретар съобщи, че е убеден, че ще се намерят още пет хиляди войници. Въз основа на това, което чухме през последните 24 часа смятам, че убедено можем да кажем, че ще преминем това число. Преминахме границата от пет хиляди", каза още Апатурай.

Какво точно са говорили външните министри по време на официалната вечеря все още не е ясно. Въпреки това се появиха ориентировъчни данни за броя войници, които страните са готови да изпратят допълнително в Афганистан. Най-много войници обещаха Италия, Великобритания, Словакия, Грузия и Полша. Рим е готов с хиляда войници, Варшава - с 600. В същото време държави като Франция, Германия и Дания не бързат с обещанията. Днес и утре се очаква още страни да обявят изпращането на сили, но колко точно ще бъдат те, не е ясно.

Афганистанското правителство има нужда най-много от инструктори, които да обучават армията и полицията там.

Освен допълнителните войски в Афганистан, друга важна тема, която ще се обсъжда днес, са отношенията на НАТО с Русия. Москва е партньор на Северноатлантическия алианс, но разговори в комитета НАТО - Русия не са водени от август миналата година. Тогава Русия и Грузия влязоха във въоръжен конфликт заради Южна Осетия. Но руският президент Дмитрий Медведев каза след среща с италианския си колега Силвио Берлускони, че Русия също ще има дял в операцията в Афганистан, като има готовност да осигури инструктори за армията и полицията, да участва в икономически проекти и да осигури безпрепятственото преминаване на войски на съюзниците.

В силите в Афганистан ISAF сега участват 43 държави, сред които и България.

България найвероятно няма да изпрати още войници в Афганистан
netinfo