БОРКОР като РОБОКОП
БОРКОР като РОБОКОП / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Имаме си БОРКОР - Център за борба с корупцията и организираната престъпност в България. В него, както се разбра миналата есен, ще работят 155 души от различни ведомства, като тази година ще ни струва 8 млн. лева за четирисейтина щата. Тази структура ще е подчинена на премиера и ДАНС.

 

За какво тогава ни е ГДБОП? Разчленено - Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Родена от Луканов при разфасоването на ДС, премахната от Станишев - при създаването на ДАНС, и възвърната от Борисов - при управлението на ГЕРБ.

 

Миналата есен премиерът обяви, че увеличаването на приходите в бюджета е една от първостепенните задачи на ГДБОП и борбата с контрабандата трябва да е водещ приоритет на службата. Някой да е чул т.нар. антимафиоти да са се посправили със задачата? Какви контрабандни канали са пресекли, освен дребни пратки, изобщо как са изпълнили поръчаното им от премиера... Не. Защо тогава вътрешният министър Цветанов не въдвори ред в собственото си "поделение", вместо да хвърля камъни по митниците, че пропускат контрабандата...

 

Ако проследим управленската развойна мисъл, Центърът за едисикакво ще е мозъчен тръст, think-tank за боренето с корупцията и организираната престъпност, които вече са генномодифицирали институции, политици и власт у нас.

 

Едни петнайсетина души в БОРКОР ще работят в дирекцията за иницииране на проекти и анализ на конкретни случаи. Пак с проекти, но с планирането и управлението им, ще се занимават 31 щата. Анализът и развойната дейност на конкретни мерки е поверена на 48, други 15 ще отговарят за документирането и прилагането на мерките. 18 ще работят за дирекция "Информация и координация", като една от задачите им е да поддържат електронен пощенски дневник. За заплати на щатния персонал са предвидени 579 215 лева.

 

За какво тогава са ни анализаторите на същото туй в ДАНС? Или властта е решила да създаде една чиновническа стоножка от звена, дирекцийки и прочие, опасна единствено за държавния бюджет, не и за тези, които трябва да изяде...

 

Е нямаше как да повторим по-добре сценария на "Робокоп". Помните ли - Детройт, където управлява мощна корпорация - Омни Компютърни Системи. Въпросната компания прави един огромен боец срещу престъпността, но... пълно фиаско. В опит да си върне доверието на гражданите, Омни превръща един убит полицай в бронирания боец Робокоп. И вече всичко е наред.

 

Та с три думи - съживете истинските полицаи.

 

А ГДБОП може да го разформировате и трансформирате в БОРКОР. А Цветлин Йовчев да стане заместник на Румен Миланов, заедно с Петко Сертов - все бивши шефове на ДАНС...

 

webcafe.bg