10 супер напитки за зимата
10 супер напитки за зимата / снимки: Thinkstock/Getty Images

За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

В студените зимни дни всички имаме нужда от тонизиране, укрепване на имунитета и много витамини. Затова ние потърсихме и подбрахме за вас 10 супер напитки, които освен, че са вкусни, имат и лечебна сила.

1. Чай

Кралят на напитките през зимата е чаят. Който и билков чай да вземете, винаги е полезен, но ето някои по-различни и интересни предложения за зимните дни:

Специалистите препоръчват джинджифиловия чай. За да го направите, трябва да рендосате корен от джинджифил, след това поставете получената смес в термос (с 1,5 литра) заедно със сока от един лимон с обвивката. Залейте с вряла вода и оставете да престои цялата нощ.

Мaсала чаят укрепва имунитета, тонизира и почиства храносмилателния тракт. За да го направите, смесете 2 чаши мляко с 1 чаша вода, захар и оставете сместа да заври. След това намалете котлона и добавете настърган джинджифил, 1/2 чаена лъжичка кардамон, щипка индийско орехче, черен пипер, канела и карамфил.

Мурсалският чай има несравнима лечебна сила. Той е мощен антиоксидант, притежава укрепващо и антианемично действие, лекува кашлици и бронхити, помага при чернодробни и бъбречни заболявания, предотвратява и развитието на ракови клетки. За да го приготвите, нарежете на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици). Запарват се с 600 мл вряща вода за 10 мин.

10 супер напитки за зимата
netinfo

2. Супер коктейл за укрепване на имунната система

За да си го приготвите, смесете 150 мл сок от ананас с 50 мл лимонов сок и 100 мл мляко. Към тях прибавете 1 супена лъжица пшенични кълнове и натурален мед на вкус. За финал прибавете между 10 и 15 капки тинктура от Ехинацея. Тя има имуностимулиращи свойства.

3. От баба знаем...

Най-лесната рецепта при настинка, а пък и просто като приятна и полезна напитка за зимата. Взимате кана с вода, по-топла, в нея слагате 1,2 лъжици мед и сок от лимон. Ето ви страхотна домашна лимонада, а и страшно полезна.

10 супер напитки за зимата
netinfo

4. Глювайн - пламтящото вино

Най-известната сгряваща алкохолна напитка през зимата. Ще ви помогне при простуда, кашлица, грип, пневмонии. Главното правило за приготвяне на напитката е да не се допусне тя да закипи. Необходими са ви: 1 бутилка червено вино, 100 г захар, 5 г канела, 10 г карамфил, 100 мл коняк, лимон по вкус, 60 мл вода. Към червеното вино се прибавят захар и подправки - най-често канела и карамфил. В съд се поставя виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила, и се нагрява до кипване. Оставя се 10-15 минути, прецежда се, добавя се конякът и се разлива в предварително затоплени чаши.

10 супер напитки за зимата
netinfo

5. Грог

Съставките му са разнообразни според мястото, където си го поръчвате - може да съдържа захар, мед, билки и подправки, плодове, карамел и дори бита сметана. Алкохолното съдържание на грога е много по-високо, отколкото на греяното вино, така че трябва да го консумирате внимателно.

6. Пунш

Топъл коктейл от пет съставки - плодов сок, вино, ром, захар и подправки. При него има най-различни варианти, като често ромът се замества с коняк или бърбън, захарта - с мед, а виното - с гореща вода.

10 супер напитки за зимата
netinfo

7. Горещ ябълков сайдер с канела

Просто сипвате сайдера в чаша и добавяте 1-2 канелени пръчици. Получавате здравословна напитка, богата на витамин С и желязо, съдържаща и разтворими фибри пектин, което спомага за намаляване на холестерола.

8. „Златно мляко"

„Златно" мляко, или мляко с куркума - напитка с изключителни свойства. Съставката куркумин е полезна за облекчаване на възпаления и болки в ставите. Смесвате в блендер и разбивате за около минута 2 чаши бадемово мляко, 1/2 чаша кокосово мляко, 2 с.л. мед, 1 ч.л. куркума, по 1/2 ч.л. джинджифил, ванилия и канела, щипка черен пипер. Затопля се леко и се консумира веднага.

10 супер напитки за зимата
netinfo

9. Смути с тиква, кашу и канела

Все едно консумирате пай в чаша. Напитка, богата на протеини и фибри. В блендер смесвате 1 ч.ч. мляко от кашу (лесно се приготвя и в домашни условия), 1/2 пълномаслено мляко, 1/2 банан, 2/3 чаша пюре от тиква, щипка канела, малко лед.

10. Смути със зелена ябълка, киви, мед и канела

Всичко поотделно е изключително полезно, а смесено се получава една супер напитка, засилва имунитета, тонизира, богата на витамини. Смесват се и се разбиват 1 зелена ябълка, 5-7 кивита, 1/2 ч.ч. канела, мед на вкус, 100 мл ябълков сок, 1 лимон, 1/2 чаша лед.

10 супер напитки за зимата
netinfo