канела
канела / ThinkStock/Getty Images
Понеже вече е декември и мирише на Коледа през целия месец, решихме да допълним този незабравим аромат още малко. Какво е сняг, коледни песни, топли чорапки, хубава книга и уют без нещо топло и вкусно за пийване. Предлагаме ви няколко неустоимо  чаровни и много вкусни напитки, в които ще се влюбите от първата глътка.
 
Коледно капучино
 
Капучиното може да мирише на Коледа. Не вярвате ли? Ще са ви необходими:
 
2 чаши кафе (еспресо или от кафеварка)
1 чаша горещо прясно мляко
1/2 ч.ч. амарето
канела на прах
около 200 гр ванилов сладолед или бита сметана
кардамон на прах
 
Смесете горещото кафе с горещото мляко и амарето ликьора, който най-добре да е на стайна температура. Добавете канела на вкус. Разпределете капучиното по чаши, като към всяка добавите ванилов сладолед. Поръсете всяко капучино с щипка кардамон. Това са продукти за 4 чаши. Ако искате само за вас, ще трябва да намалите количеството на кафето, например 1 чаша, и на млякото, например половин чаша.
 
Снежно мляко с дъх на джинджифил и канела
 
За този снежен коктейл ще ви трябват:
 
Мляко - 1 л
Стафиди - 2 с.л
Джинджифил - 2 с.л
Мед - 3-4 с.л.
Половин от портокал
Сметана
Щипка канела
 
Загрейте млякото. Добавете прясно смлян джинджифил, стафиди, мед и парченца портокал. След като млякото заври, трябва да се повари на слаб огън за около 5 минути. След това се излива в чаши. Покривате с бита сметана и канела.
 
Най-вкусният домашен топъл шоколад
 
Кой не обича шоколад?! Има напитки, към които се пристрастявате. Опасяваме се, че това ще е една от тях. Ще са ви необходими:
 
черен шоколад - 100 г
шоколад - 250 г млечен
прясно мляко - 700 мл
сол - 1 щипка
 
Шоколадите се натрошават на парченца. Загрява се 1/3 от млякото и към него се добавят двата вида шоколад и щипката сол. След като се разтопи шоколадът, се изсипва останалото мляко. Загрява се, като се разбива непрекъснато с телена бъркалка. Може да го сервирате отгоре със сметана и какао или захарни пръчици.
 
Меден пунш
 
И понеже студените дни трябва да станат по-топли, намесваме и малко алкохол. Но много лек и много ароматен, за да стане коледно и празнично. Ще са ви необходими:
 
коняк - 90 мл
лимонов сок - 40 мл
мед - 2 с. л.
вода - 200 мл
 
В чайник се налива водата, прибавя се медът и се нагряват до завиране. Снема се от огъня и се прибавя лимоновият сок. Напитката се налива в пуншови чаши, предварително загрети и се долива конякът. Сервира се горещ пуншът.