/ iStock/Getty Images
Централната избирателна комисия потвърди решението на Районната избирателна комисия в Стара Загора и отказа регистрацията на листата на Демократична България с кандидат-депутати.

Преди два дни, при предаването на документите, приемащите членове на РИК са установили, че предложението за регистрация на кандидатската листа и пълномощното, което приносителят на документите трябва да предостави, не са подписани ръчно. Върху тях имало поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване.

ДБ с жалба в ЦИК срещу отказа за регистрация на листата в Стара Загора

РИК Стара Загора счита, че не са спазени изисквания от Изборния кодекс и на Решение на ЦИК относно регистрация на кандидатите за народни представители за изборите на 14 ноември. Необходимите приложение и пълномощно на приносителите не са подписани от представляващите коалицията лица - Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

От комисията устно са дали указания на представителите на Коалицията да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа /предложение и пълномощно/ да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17:00 часа на 12 октомври, когато изтича законовият срок за регистрация.

"Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17:36 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпи имейл с подател Надежда Йорданова с прикачен файл.

Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ.

По време на заседание на РИК, в 18:02 часа, в залата влезе Магдалена Владимирова Овчарова, предоставяйки на Председателя на РИК една флаш-памет", обясниха преди два дни от РИК. От обединението внесоха жалба срещу постановения отказ за регистрация. 

Отказаха регистрация на листата на ДБ в Стара Загора

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

 
БГНЕС