АОБТ се срещна с представители на ДПС и БСП
АОБТ се срещна с представители на ДПС и БСП / NOVA
Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) проведе първите си срещи с представители на партиите и коалициите, които според социологическите агенции ще имат възможност да участват в 45-ото Народно събрание. Днес това бяха БСП и ДПС. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателите Йордан Цонев и Станислав Анастасов представиха основните акценти в предизборната програма на Движението за права и свободи на среща с АОБР, която се проведе по тяхна покана.

„ДПС е една от партиите, които най-активно и много помага на българския бизнес. Като идеи сме най-близо един до друг“, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на брифинг след срещата.

„Приоритетите ни за страната съвпадат и мерките, с които да ги осъществим. Затова се договорихме след изборите да правим ежемесечни срещи, за да може, независимо кой е на власт, да следва ясни приоритети за страната. Считам това за една добра крачка напред в процеса на включване на свободните и активни граждани във вземането на политически решения и контрола на тяхното изпълнение. Това е един от приоритетите на ДПС“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Сред тях той посочи още Зеленият пакт, дигитализацията и развитието на гражданското общество, които са и приоритети на ЕС. „Ние от 4-5 години същите приоритети ги казвахме по друг начин – чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии“, добави лидерът на Движението.

На 90% бизнесът и ДПС имат еднакви приоритети в частта, която касае икономиката, заяви Кирил Домусчиев. „През годините сме срещали много сериозна подкрепа в българския парламент от ДПС. Не сме имали различия. Напротив те много пъти са били с инициативата“, допълни той.

„Има пълно съгласие между двете страни. В работодателските среди говорим от необходимостта от догонващо развитие. Не искаме нашата страна да се управлява от някой, който говори за растеж от 1-2%, защото това ни обрича на изоставане. Трябва да управлява онзи, който се ангажира с растеж от 6 и повече процента“, каза Домусчиев.

Заместник-председателят на УС на АИКБ Кънчо Стойчев се обяви срещу клетвите, които се повтарят от някои политически сили, че ще управляват без ДПС.

„Как така без ДПС, на базата на какви аргументи отхвърляме една партия. От страна на работодателите мога да ви кажа, че имаме най-голямо съвпадение с ДПС като партия по всички икономически въпроси. Ние сме единни с ДПС в тезата, че на България й е необходимо догонващо развитие“, подчерта Стойчев.

И двете страни изразиха задоволството си от досегашната работа и контакти и изразиха готовност за продължаване на съвместната работа.

АОБР проведе среща и с Българската социалистическа партия. На нея присъства лидерът на партията Корнелия Нинова, придружен от председателя на икономическата комисия в парламента и народен представител от БСП Петър Кънев, депутатите Явор Божанков, Димитър Данчев и експертът Пламен Милев.

„Чухме приоритетите на работодателските организация. Разговорите с представителите на работодателите са изключително важни, защото за БСП социалната политика, здравеопазване и образование са абсолютен приоритет, но за да има средства за тези сфери, трябва да има развита икономика. Затова сме готови с една разумна програма за парламентарните избори, с конкретен план за развитие на икономиката и с акцент българско и родно производство. Представихме нашата предизборна платформа в частта икономика и социална политика и заявихме нашите приоритети”, заяви Нинова след срещата.

Нинова пое ангажимент за трайно законодателство, без лобистки интереси в него, и с оценка на въздействие на всеки един закон. Тя бе категорична, че е наложително изчистване на лобисткото законодателството, както съставяне на експертен съвет и екип в парламента с ангажимент за трайно законодателство.

БСП предлага преустройство на Българската банка за развитие с ориентация към малките и средни фирми, както и увеличаване капацитета на Българската агенция по транспортно застраховане, за да се подпомогне износа: „Нужни са и данъчни облекчения за стартиращи компании и фирми, разкриващи работни места в слабо развити райони”, смята тя. 

„Обсъдихме заедно нашето виждане за Плана за възстановяване и развитие. Това са огромни възможности за българската икономика и социална политика”, посочи Корнелия Нинова.

Източник: NOVA