/ БТА
За съжаление и тази година темата за енергетиката ще е една от основните теми. Не постигнахме съществени успехи през изминалата година като приоритети в работата ни с държавата и синдикатите относно реформите в българската енергетика. Написали сме десет точки, в които очакваме съществен напредък през тази година, ако искаме нашата икономика да е наистина конкурентна и да се плащат нормални цени за електроенергията. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред медиите в БТА, където четирите работодателски организации представиха своите приоритети през 2021 г.

"Трябва да се реализира ликвидност на пазара за електроенергия за Ден напред, като за целта е необходима да се ангажират борсата и Българския енергиен холдинг и това трябва да се случи спешно. В противен случай ще настъпи волатилност на цените на борсата. Бихме искали до пълната либерализация на пазара да имаме едни прогнозируеми цени за българската индустрия", допълни Домусчиев, като подчерта, че е необходимо и изготвянето на енергийна стратегия до 2030 г., която да е с поглед и до 2050.

Насърчаването на производството на електрическа енергия да става на пазарния принцип за всички потребители, които ще се превърнат в производители, а не да плащат излишни такси, при положение че имат свое собствено производство. Това е начина да ги стимулираме. За жалост обаче нищо не се случва в държавния сектор и всичко си е постарому. Централите работят на огромни загуби, които ги плащаме всички ние. Нямаме подходящи пазарни продукти, които да се предлагат. Извършват се много несвойствени дейности, няма прозрачност и всичко това води до загуби или до много малки печалби, което е некоректно, подчерта Кирил Домусчиев и добави, че ускореното свързване с газопреносните системи на съседните държави също е от ключово значение за енергетиката.

Според председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев 2020 е била чудовищна за бизнеса. Петдесет и шест процента от анкетирани бизнесмени отлагат всякакви инвестиции в близко и далечно бъдеще, каза той.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че от АОБР ще проведат срещи с четирите партии, които имат най-големи шансове да преодолеят 4-процентовата бариера и да влязат в следващия парламент, за да ги запознаят с приоритетите им с надеждата да бъдат припознати от бъдещите народни представители и реализирани.

Бизнесът продължава да иска отмяна на задължението да се плащат обезщетения за първите три дни, вземани по болест от работниците, каза Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата /БТТП/.