Няма да има втора урна за гласуване
Няма да има втора урна за гласуване / DarikNews.bg, архив
Няма да има втора урна за гласуване
90733
Няма да има втора урна за гласуване
Няма да има втора урна за гласуване
  • Няма да има втора урна за гласуване
  • Няма да има втора урна за гласуване

Гласовете от спорното квадратче "Не подкрепям никого" в бюлетината да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и на кметски. Това гласуваха на второ четене депутатите в правната комисия на Народното събрание. Гласовете от квадратчето обаче няма да се включват при определяне на крайния резултат на пропорционалните избори - парламентарни, за евродепутати и за общински съветници. Според депутатите от Реформаторския блок гласовете не трябва да се броят в пропорционалния вот, защото така може изкуствено да се вдигане 4-процентовата бариера за влизане на партии в парламента.

Освен ключовите промени в методиката на изчисление на крайния резултат от изборите, народите представители в правната комисия гласуваха окончателно да падне таванът от 35 броя изборните секции зад граница, но само за страните от Европейския съюз.

Депутатите отхвърлиха и предложението в изборните секции в чужбина да се поставя втора урна за гласуване. Предложението за втора урна в изборните секции в чужбина беше на ГЕРБ и целеше улесняване на гласуването в САЩ, Канада и Турция, където остава таванът за разкриване на най-много 35 изборни секции. Предложението беше отхвърлено заради опасения от злоупотреби.

Народните представители гласуват поредните промени в Изборния кодекс две седмици преди изборите. След като тези промени бяха приети окончателно от комисията, общинският съветник и член на БСП Калоян Паргов обвини управляващото мнозинство в злоупотреба с изборното законодателство:

"Самата промяна на правилата на едно състезание в 12 без 5 само по себе си е абсурдно. Такова чудо няма в целия свят. Единствено в България - страната на прецедентите. Състезание, при което още лятото бяха установени правилата, за което всички играчи са се подготвили, и накрая се оказва, че вместо да бягаме 800 метра с препятствия, ще бягаме 5 км без препятствия. Това е пълен абсурд, това противоречи на разпоредбите и на това, което Венецианската комисия прави. Така че искаме да заявим, че всичко това, което се случва, е пълен фарс, опит за манипулация и организиран хаос".

Депутатите от ГЕРБ в правната комисия определиха като неморално поведението на общинския съветник и отхвърлиха обвиненията на левицата. Окончателното приемане на измененията в Изборния закон трябва да стане в пленарната зала до два дни. Президентските избори ще се проведат на 6 ноември.