Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Цачева
Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Цачева / БГНЕС, архив
Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Цачева
91122
Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Цачева
  • Българите избират президент между ген. Румен Радев и Цецка Цачева

Днес се провежда вторият тур от изборите за президент и вицепрезидент. Кандидат- президентските двойки, които стигнаха до балотаж, са кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева и кандидатът на инициативен комитет, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев.

Заедно с президентските избори, ще се проведат и избори за кмет на столичния район "Младост".

Кандидатът на инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев събра 25,44% от гласовете на първия тур. Опонентът му и кандидат на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева получи подкрепата на 21,96% от гласувалите.

Исторически опит: Победителят на първия тур е и краен победител

Двамата получиха подкрепа и от други партии за днешния вот. За ген. Румен Радев подкрепа дадоха от ДПС, макар и да няма директен призив към електората на движението да гласува за него. Подкрепеният от ДПС кандидат Пламен Орешарски е пети на първи тур с 6,63%.

Претендентът на ГЕРБ Цецка Цачева има официалната подкрепа на Реформаторския блок, но без ДСБ. Кандидатът на блока Трайчо Трайков събра на първия тур 5,87% от гласувалите. Цачева получи и подкрепата на ДОСТ. Лидерът на партията Лютви Местан подчерта, че тази подкрепа не е поискана от ГЕРБ.

Как да гласуваме на балотажа? (ВИДЕО)

"Обединените патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" излязоха с позиция избиратели им да гласуват на втори тур по своя преценка. Партията на Георги Първанов АБВ призова своите избиратели да гласуват по съвест и също не ги насочи кого от претендентите за "Дондуков"2  да изберат.

В бюлетината има допълнително квадратче, след номерата и имената на кандидат-президентските двойки, това е опцията "Не подкрепям никого". Този от кандидатите, който спечели по-голяма подкрепа, независимо от гласовете не подкрепящи нито един от кандидатите, ще е новият държавен глава.

Лидерът на протестите в "Младост" отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ

Заедно с това жителите на столичния район "Младост" избират днес районния си кмет. Те ще избират на балотаж между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева и независимият кандидат Десислава Иванчева, издигната от комитет срещу застрояването.